Дефіциту продовольства в Україні не буде
Дефіциту продовольства в Україні не буде

Дефіциту продовольства в Україні не буде

Україні не загрожує дефіцит продовольчих товарів.

Таку думку висловив народний депутат, секретар парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише «Сільський господар».

«Насправді про дефіцит говорити не варто, оскільки всі продукти так званого борщового набору вирощуються в Україні, і їх абсолютно достатньо. З іншими продуктами теж не бачу жодних проблем. Фактично в Україні вже зібрали зернові, є достатньо пшениці, яка має хороші якісні показники. І можна сказати чітко, що овочі та хліб у нас будуть. Щодо м’яса, то Україна є одним із лідерів з його виробництва. І курятини, і свинини. Його достатньо для внутрішнього ринку, і ми його ще й продаємо на ринок зовнішній. Особливо курятини. Тому дефіциту м’яса теж не буде», — зазначив він.  

Щодо молока, то його, за словами парламентаря, в Україні теж достатньо.

«Так, за загальною кількістю виробництва показники зменшуються, але через те, що жителів України поменшало, його достатньо для тих, хто залишився. Тобто дефіциту не буде», — вважає Чайківський.

Водночас він підкреслив, що ціни прив’язані до енергоносіїв, паливно-мастильних матеріалів, до сезону.

«Тобто вони зростатимуть, але це відбуватиметься помірно. От знову повернуся до овочів борщового набору. Зараз багато аграріїв, які не мають приміщень для зберігання овочів, тож продаватимуть свою продукцію, і це буде тиснути на ринок. І я думаю, що найближчим часом ціни на овочі ще будуть знижуватися. Тому зараз українці можуть зробити запаси на зиму порівняно дешевих овочів», — додав нардеп.

Щодо м’яса, то ціни, на його думку, будуть зростати внаслідок того, що дорожчають електроенергія, пальне.

«Але здорожчання м’яса буде поетапним. Така сама ситуація буде і з молоком. Хоча ми теж маємо розуміти, що з іншого боку зростає і заробітна плата. Є дефіцит кадрів, який змушує підвищувати на виробництві заробітну плату. Тобто загальна цінова і зарплатна ситуації балансують між собою, і я не бачу загрози, яка може негативно вплинути на продовольчий ринок і кишені споживачів», — підсумував Чайківський.

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader