/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Ff8912038ce4001e11e34849ddfd268fe.jpg)
Держоператор тилу презентував нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.
Головне завдання нового підходу – забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, та підвищити ефективність самого процесу забезпечення.
За словами заступника міністра оборони Дмитра Кліменкова, "з лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель”.
“Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. Трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів", – зазначив Кліменков.
Пілотний проєкт діятиме протягом року та покриватиме такі регіони, як Київ та Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.
Основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.
Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу.
За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники.
За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників.
ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності
Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ.
ДОТ застосовуватиме “чорний список” до постачальників та виробників – новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань.
За словами програмної директорки за напрямком харчування ДОТ Галини Літош, “ідея пілотної моделі в зміні філософії взаємодії з постачальниками й виробниками через зміну їх стимулів та відкритість умов співпраці”.
“Саме такий підхід вбачаємо основою партнерства. Водночас наша головна мета – забезпечити підвищення рівня як якості продуктів, що отримують Збройні сили, так і ефективності самого процесу постачання. Щоб при дотриманні прозорих правил гри всі учасники процесу були зацікавлені в забезпеченні безперервного та якісного постачання ЗСУ", – зазначила Літош.
Як повідомляв Укрінформ, українські агровиробники можуть забезпечити до 95% потреб у продовольстві українських Сил оборони.
Фото: www.mil.gov.ua

