З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2»
З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2»

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2»

Найновіша розробка компанії «Українська бронетехніка» – модель «Варта 2» суттєво відрізняється від свого попередника. Машина стала меншою, легшою на 3,5 т, але при цьому з вищим класом захисту та кращою вогневою міццю.

Як зазначив генеральний директор підприємства – Владислав Бельбас в інтерв’ю порталу «Мілітарний», від задуму проекту до виготовлення пішов один рік. Поки що це дослідний зразок, проте процес виробництва серійних машин буде близько одного місяця. Одразу після презентації на виставці MSPО 2024 у Польщі автомобіль вирушає на державні випробування.

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2» - Фото 1

«Варта 2» отримала кузов типу монокок, тобто без рами. Балістичний захист відповідає Level 3 по STANAG 4569. Тут застосовується рознесене броньоване – перший лист броні гасить енергію куль та уламків, а другий вже безпосередньо їх затримує. Автомобіль також захищає під час підриву мін в еквіваленті до 8 кг тротилу. Цьому сприяє як V-подібне днище та спеціальні протимінні сидіння, а також підвісна (на ременях) підлога, яка ефективно гасить енергію вибуху.

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2» - Фото 2

Сьогодні дуже актуальним є захист бронеавтомобілів від FPV-дронів. На «Варті 2» вже встановлено РЕБ, а в перспективі з’явиться системи активної та пасивної РЛС, які допоможуть визначати дистанцію до дронів супротивника. Більше того, конструктори сьогодні працюють над системою активного захисту, яка має знищувати безпілотники механічним шляхом.

Автомобіль розрахований на 10 осіб: водій, командир, стрілець та 7 чол. десанту. З цікавих особливостей відзначимо наявність системи ситуаційної поінформованості, яка допомагає командиру оцінити обстановку на полі-бою та надавати відповідні вказівки іншим екіпажам.

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2» - Фото 3

На «Варті 2» застосовуються ведучы мости від відомого турецького виробника BASE, разом із незалежною підвіскою коліс. У рух машину наводить 6,7-літровий турбодизель Cummins потужністю 360 к. с., що працює у парі з автоматичною коробкою передач Allison. Є міжосьові та міжколісні блоковані диференціали. Машини оснащені системою централізованого регулювання тиску в шинах, що також підвищує прохідність.

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2» - Фото 4

З’явилися цікаві подробиці про бронеавтомобіль «Варта 2» - Фото 5

Щодо озброєння, то на представленому зразку встановлено серійний бойовий модуль «Січ» з 30-мм автоматичною гарматою. Можливі й інші бойові модулі – з 14,5-мм кулеметом, або з протитанковим ракетним комплексом «Стугна», а також варіант із звичайною поворотною туреллю під кулемет.

Источник материала
loader
loader