Google DeepMind презентувала систему, яка може змінити майбутнє медицини
Google DeepMind презентувала систему, яка може змінити майбутнє медицини

Google DeepMind презентувала систему, яка може змінити майбутнє медицини

Система AlphaProteo здатна розробляти нові білки, які успішно зв'язуються з цільовими молекулами. Це досягнення може зробити революцію у розробці ліків та дослідженні захворювань. AlphaProteo є результатом співпраці між Google DeepMind та зовнішніми експертами. Про це пише AI News.

Система була навчена на величезних обсягах даних про білки з Protein Data Bank, який є найбільшою базою даних про структуру білків, і понад 100 мільйонів передбачених структур AlphaFold, який є системою штучного інтелекту, призначеної для передбачення структури білків. AlphaProteo вивчила тонкощі молекулярного зв'язування та може генерувати білок-кандидат, призначений для зв'язування у конкретних місцях.

Для перевірки можливостей AlphaProteo команда розробила сполучні речовини для різноманітного спектру цільових білків, включаючи вірусні білки, що беруть участь в інфекції, та білки, пов'язані з раком, запаленням та аутоімунними захворюваннями. Результати виявилися багатообіцяючими, з високими показниками успішності зв'язування та найкращими у своєму класі показниками міцності зв'язування, що спостерігаються у всіх напрямках.

Наприклад, при націлюванні на вірусний білок BHRF1 88% молекул-кандидатів AlphaProteo успішно зв'язувалися у мокрих лабораторних випробуваннях. У середньому, сполучні речовини AlphaProteo демонстрували в 10 разів більш міцне зв'язування, ніж існуючі методи проектування за всіма протестованими цілями.

Продуктивність системи передбачає, що вона може значно скоротити час, необхідний для початкових експериментів з використанням білків, що зв'язують, в широкому спектрі додатків. Проте чи команда визнає, що AlphaProteo має обмеження, оскільки вона не змогла розробити успішні зв'язувальні речовини проти TNF? (білка, пов'язаного з аутоімунними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит).

У міру розвитку технології команда планує працювати з науковою спільнотою, щоб використовувати AlphaProteo для вирішення важливих біологічних проблем та зрозуміти його обмеження. Вони також вивчають програми для розробки ліків в Isomorphic Labs, яка є компанією, що спеціалізується на розробці інноваційних методів розробки ліків.

Хоча AlphaProteo є значним кроком вперед у розробці білків, досягнення міцного зв'язування зазвичай є лише першим кроком у розробці білків для практичного застосування. У процесі досліджень та розробок ще доведеться подолати безліч біоінженерних проблем.

Досягнення Google DeepMind мають величезний потенціал для прискорення прогресу в широкому спектрі досліджень, включаючи розробку лікарських препаратів, візуалізацію клітин і тканин, розуміння та діагностику захворювань і навіть стійкість сільськогосподарських культур до шкідників.

Источник материала
loader
loader