США розширюють експортний контроль на технології квантових обчислень
США розширюють експортний контроль на технології квантових обчислень

США розширюють експортний контроль на технології квантових обчислень

Вашингтон має новий план щодо припинення постачання передових мікрочипів до Пекіна.

Міністерство торгівлі опублікувало нові правила. Відтепер компанії, які хочуть експортувати технології, пов'язані з квантовими обчисленнями, мають отримувати експортну ліцензію.

Нові обмеження покликані перешкодити Пекіну використовувати ці технології для розвитку своїх збройних сил. Напівпровідники мають вирішальне значення для військової сили, бо вони необхідні для найсучасніших видів зброї.

Нові правила, в яких Китай безпосередньо не називають, набули чинності одразу. Вони також розширили раніше введені обмеження.

Експортний контроль поширюється на квантові обчислення, передові інструменти для створення мікрочипів та частково на ключову технологію для чипів суперкомп'ютерів. За допомогою цієї технології компанія Samsung виробляє один із найдосконаліших чипів у світі.

Щоправда, є й винятки. Дружні країни, такі як Японія, які ввели свій експортний контроль, не підпадають під нові правила США.

На цей крок Вашингтон пішов після того, як Китай знайшов нові методи обходити обмеження.

Раніше США заборонили постачати китайським компаніям високопродуктивні чипи штучного інтелекту. Однак деякі китайські фірми користуються обчислювальними потужностями американських компаній хмарних обчислень, такими як Amazon Web Services, створеними на основі цих чипів.

Міністерство торгівлі США заявило, що очікує на введення таких самих експортних обмежень з боку дружніх країн.

За прикладом Вашингтона пішли Нідерланди. У цій країні розташований провідний світовий постачальник обладнання для мікрочипів ASML. На такому устаткуванні чипи можна робити масово.

Уряд Нідерландів заявив, що розширить вимоги щодо ліцензування експорту деяких видів обладнання ASML.

Источник материала
loader
loader