Астероїд «Бог хаосу» Апофіс все ще може зіткнутися із Землею
Астероїд «Бог хаосу» Апофіс все ще може зіткнутися із Землею

Астероїд «Бог хаосу» Апофіс все ще може зіткнутися із Землею

Нові симуляції показують, що існує надзвичайно мала ймовірність того, що астероїд-убивця міст Апофіс може бути підштовхнутий на курс зіткнення із Землею іншим астероїдом до того, як він пролетить повз нашу планету у 2029 році.

Існує невеликий, але ігнорований ризик того, що астероїд «Бог Хаосу» Апофіс може врізатися в Землю під час надблизького зближення з нашою планетою у 2029 році, показує нове дослідження. Ймовірність такого катастрофічного зіткнення становить більше одного на мільярд — але ми не зможемо виключити його ще щонайменше три роки.

Апофіс — це космічна скеля у формі арахісу, що має близько 1100 футів (340 метрів) в поперечнику, або приблизно такий самий розмір, як Ейфелева вежа. При таких розмірах він недостатньо важкий, щоб вважатися астероїдом-вбивцею планети, але достатньо великий, щоб стерти з лиця землі велике місто і викликати кліматичні наслідки для всієї планети. «Потенційно небезпечний» об’єкт був виявлений у 2004 році і названий на честь Апепа, єгипетського змієподібного бога темряви і безладу, за що отримав прізвисько “Бог Хаосу”.

Невдовзі після відкриття космічного каменю астрономи виявили, що 13 квітня 2029 року Апофіс надзвичайно близько пролетить повз Землю, що викликало побоювання, що він може врізатися в нашу планету. Однак подальші спостереження показали, що астероїд безпечно пролетить повз Землю на відстані менше 20 000 миль (32 000 кілометрів) — менше однієї десятої відстані між Землею і Місяцем, за даними NASA. Це все ще може бути досить близько, щоб влучити в деякі з наших найвіддаленіших супутників на навколоземній орбіті.

Але великі астероїди, такі як Апофіс, можуть бути збиті з курсу зіткненням з меншими астероїдами, подібно до того, як місія НАСА DART успішно перенаправила астероїд Диморфос, врізавшись в нього космічним апаратом у 2022 році. Дослідники раніше попереджали, що це може статися з Апофісом протягом наступних п’яти років, що потенційно може вивести вбивцю міст на курс зіткнення з Землею.

У новому дослідженні, опублікованому 26 серпня в журналі Planetary Science Journal, астроном Пол Вігерт — експерт з динаміки сонячної системи із Західного університету в Канаді — підрахував ймовірність такого сценарію і виявив, що, хоча це вкрай малоймовірно, він все ж можливий.

Источник материала
loader
loader