Лікарі знайшли простий засіб для лікування дитячої застуди
Лікарі знайшли простий засіб для лікування дитячої застуди

Лікарі знайшли простий засіб для лікування дитячої застуди

Згідно з дослідженнями, нещодавно представленими на конгресі Європейського респіраторного товариства (ERS) у Відні, Австрія, застосування гіпертонічних сольових назальних крапель дітям може скоротити тривалість застуди на два дні, а також зменшити поширення застуди на членів сім’ї.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження ELVIS-Kids представив професор Стів Каннінгем з відділу життя та здоров’я дитини Единбурзького університету, Великобританія.

Він сказав: «Діти мають до 10-12 інфекцій верхніх дихальних шляхів, які ми називаємо простудними захворюваннями, на рік, що має великий вплив на них та їхні сім’ї. Є ліки для полегшення симптомів, такі як парацетамол та ібупрофен, але немає лікування, яке могло б полегшити застуду швидше».

Методологія дослідження та відомості про учасників

Головний дослідник ELVIS-Kids д-р Сандіп Рамалінгам, вірусолог-консультант, NHS Lothian, Единбург, Великобританія, зазначив, що люди в Південній Азії часто використовують розчини солоної води для зрошення носа та полоскання горла для лікування застуди, і хотів дослідити, чи цю клінічну користь можна відтворити у великому дослідженні.

Дослідницька група залучила 407 дітей віком до шести років для дослідження, де їм давали назальні краплі з гіпертонічним розчином ~2,6% (солоної води) або звичайний догляд, коли у них розвивалася застуда. Загалом застуда захворіла на 301 дитину; для 150 з них їхнім батькам дали морську сіль і навчили робити та застосовувати в носі краплі з солоною водою (по три краплі на ніздрю, щонайменше чотири рази на день, до одужання), а 151 дитина отримувала звичайну допомогу від застуди.

Професор Каннінгем пояснює: «Ми виявили, що діти, які застосовували краплі для носа з солоною водою, мали симптоми застуди в середньому протягом шести днів, тоді як ті, хто отримував звичайний догляд, мали симптоми протягом восьми днів. Діти, які отримували краплі для носа з солоною водою, також потребували менше ліків під час хвороби.

«Сіль складається з натрію та хлориду. Хлорид використовується клітинами, що вистилають ніс і дихальні труби, для виробництва хлорнуватистої кислоти в клітинах, яку вони використовують для захисту від вірусної інфекції. Надаючи додатковий хлорид внутрішнім клітинам, це допомагає клітинам виробляти більше хлорнуватистої кислоти, яка допомагає пригнічувати реплікацію вірусу, скорочуючи тривалість вірусної інфекції, а отже, і тривалість симптомів».

Зменшення передачі в домогосподарствах і майбутні напрямки

Коли діти отримували краплі для носа з солоною водою, менше домогосподарств повідомляли про застуду членів сім’ї (46% проти 61% для звичайного лікування). Вісімдесят два відсотки батьків сказали, що краплі в ніс допомогли дитині швидко одужати, а 81% сказали, що будуть використовувати краплі в ніс у майбутньому.

Професор Каннінгем додав: «Зменшення тривалості застуди у дітей означає, що менше людей у ​​їхніх домівках також захворіють на застуду, що чітко впливає на те, як швидко сім’я почувається краще та може повернутися до своїх звичайних занять, таких як школа, робота тощо.

«Наше дослідження також показало, що батьки можуть безпечно виготовляти та застосовувати краплі для носа своїм дітям і, отже, мати певний контроль над застудою, яка вражає їхніх дітей».

Професор Олександр Мьоллер є головою педіатричної асамблеї ERS і керівником відділу респіраторної медицини Університетської дитячої лікарні Цюріха, Швейцарія, і не брав участі в дослідженні. Він сказав: «Це важливе дослідження, яке є першим у своєму роді, яке досліджує вплив солоних крапель у ніс у дітей із застудою. Хоча більшість простудних захворювань зазвичай не обертаються чимось серйозним, ми всі знаємо, якими нещасними вони можуть бути, особливо для маленьких дітей та їхніх сімей.

«Це надзвичайно дешеве та просте втручання має потенціал для застосування в усьому світі; надання батькам безпечного та ефективного способу обмежити вплив застуди на їхніх дітей та сім’ю означало б значне зменшення тягаря для здоров’я та економіки цього найпоширенішого захворювання».

Команда сподівається продовжити дослідження впливу крапель із солоною водою на хрипи під час застуди після того, як перші результати цього дослідження показали, що діти, які отримували краплі, мали значно менше епізодів хрипів (5% проти 19%).

Источник материала
loader
loader