Наступний політ ракети SpaceX Starship відбудеться у листопаді
Наступний політ ракети SpaceX Starship відбудеться у листопаді

Наступний політ ракети SpaceX Starship відбудеться у листопаді

Після деякої паузи SpaceX нарешті повідомила про плани щодо наступного запуску своєї ракети Starship. Компанія повідомила, що Федеральне управління цивільної авіації (FAA) надасть ліцензію на місію Flight 5 не раніше листопада, а це означає, що до кінця 2024 року буде здійснено лише три запуски. Це обіцяє значні затримки в планах, якими поділився Ілон Маск після четвертого випробувального польоту Starship. Спочатку передбачалося, що дозвіл буде надано у середині вересня.

У SpaceX говорять, що у затримці винні міжступеневе кільце і кріплення башти Starship Super Heavy. Вони змусили Федеральне управління цивільної авіації США вимагати два місяці додаткової оцінки, перш ніж можна буде провести новий випробувальний політ.

Остання заява SpaceX з’явилася після засідання підкомітету з питань космосу Комітету з питань науки, на якому обговорювалися нові правила ліцензування FAA. Під час засідання заступник адміністратора FAA з комерційних космічних перевезень Кельвін Коулман повідомив, що SpaceX просить дозволи на ліцензування Starship на основі кожної місії, що є визначальним фактором, який впливає на терміни отримання ліцензії.

Він додав, що “місії змінюються, технології на транспортних засобах змінюються, що вимагає модифікації ліцензії”, і наразі FAA “готується до п’ятого польоту. SpaceX має за плечима чотири польоти, три з яких були здійснені у межах змін до ліцензії, про які просила компанія”.

FAA вимагає додаткових 60-денних консультацій з Національною службою морського рибальства та Службою рибного господарства США. SpaceX повідомила, що “єдиною запропонованою модифікацією для п’ятого польоту Starship є незначна зміна місця приземлення гарячого ступеня, яка не призведе до збільшення ймовірності впливу на морське життя”. Оскільки Starship Super Heavy повертатиметься до стартової вежі, він неминуче створить звукові шуми, і “оскільки трохи більша територія може зазнати впливу звуку”, FAA також запросило додаткові консультації.

Раніше SpaceX опублікувала детальну оцінку того, чому шум від Starship не створюватиме небезпеки. Звіт був відповіддю на оцінку FAA плану компанії щодо збільшення частоти запусків Starship в Техасі.

Випробувальний політ у листопаді може стати останнім випробуванням Starship у 2024 році, що може вплинути на роботу SpaceX з NASA. У них свої плани – агентство вимагає тестування ключових технологій, таких як передача палива у космосі.

Источник материала
loader
loader