Визволення полонених і депортованих українців: Лубінець сказав, чого очікує від конференції у Канаді
Визволення полонених і депортованих українців: Лубінець сказав, чого очікує від конференції у Канаді

Визволення полонених і депортованих українців: Лубінець сказав, чого очікує від конференції у Канаді

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець очікує, що під час міжнародної конференції у Канаді у жовтні затвердять нові механізми тиску на Росію, які дадуть змогу повернути полонених і депортованих українців.

Про це він сказав під час Четвертого саміту перших леді та джентельменів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«30-31 жовтня у Канадівідбудеться зустріч з приводу повернення українських дітей. Україна і Канада ставлять за мету зібрати якомога більше міністрів закордонних справ фізично, в офлайн-режимі. Я очікую від цієї зустрічі передусім затвердження нових механізмів тиску на РФ. Через результат цього тиску ми можемо повертати наших громадян України», - сказав омбудсмен.

За його словами, на минулому засіданні робочої групи на рівні іноземних послів щодо четвертого пункту Формули миру було напрацьовано кроки для впливу на Росію.

«Останнє засідання по четвертому пункту на рівні послів іноземних країн відбулося три тижні тому. Були присутні 50 країн і п'ять міжнародних організацій. Ми напрацювали детальний покроковий план. Я не можу його презентувати, але дуже хочу, щоби всі прописані там кроки були затверджені та взяті до роботи на рівні міністрів закордонних справ», - заявив Лубінець.

Він також зазначив, що у питанні повернення дітей під час зустрічі обговорювалося невизнання Російською Федерацією офіційних українських опікунів, і сторони прописали кроки, як зарадити в цій ситуації.

«Наприклад, національні парламенти світу можуть визнавати дії РФ як воєнний злочин - геноцид. Кілька країн уже ухвалили таке рішення. Ми сподіваємося, що кількість країн, які готові за це проголосувати, зростатиме», - зазначив омбудсмен.

Як повідомлялося, тематична конференція щодо четвертого пункту української Формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб»відбудеться в Канаді 30-31 жовтня. Співорганізатором конференції разом із Канадою виступить Норвегія.

Теги по теме
Россия Канада
Источник материала
loader
loader