У Чернігівеліткартопля розповіли, якою технікою найкраще садити картоплю
У Чернігівеліткартопля розповіли, якою технікою найкраще садити картоплю

У Чернігівеліткартопля розповіли, якою технікою найкраще садити картоплю

ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» — перше і єдине в Україні підприємство, яке садить картоплю технікою від французького виробника Agronomic уже 5 років поспіль.

Про це розповів керівник ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко під час заходу Potato Ukraine 2024, який відбувся на Волині.

Саджальний комбайн ремінного типу дозволяє садити картоплю від зовсім дрібної фракції (0,25 мм) до майже 20 см, видовженої форми. Звичайні ложечкові саджалки такими характеристиками не наділені, ложечки або виламуються, або потрібно різати картоплю, але якщо вона високої репродукції, то різати її небажано. 

«Ми дуже довго думали, який варіант обрати серед іноземних саджалок, і зупинилися на цьому. Це дворядна саджалка, міжряддя 75 см, з формувальною плитою, яка забезпечує обгортання бульб одразу після висадки. Але такі саджалки є і чотирирядні, і на гряду 1,5 м, де три ряди картоплі. Такий грядовий метод дозволяє садити картоплю там, де немає поливу, і там, де дуже мало опадів», — зауважує Ігор Шкурко.

Крім того, саджальний комплекс можна дообладнати баками для внесення добрив (вміщає 1,5 т, але об’єм можна збільшити за потреб господарства). Так, можна протруювати бульби, обробляти їх як сухими інсектицидами, так і рідкими ЗЗР.

«Даною саджалкою можна засадити 3 га за 10 годин. Агрегат може бути виконаний як у причіпному, так і у навісному варіантах і на різну ширину міжрядь. Трактор має бути потужністю 115 к.с. і вище, 140 к.с. — було би ідеально. Ми висаджуємо картоплю зі швидкістю 6-7 км/год», — коментує Ігор Шкурко.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua

Источник материала
loader
loader