Один із найбільших західних банків йде з російського ринку
Один із найбільших західних банків йде з російського ринку

Один із найбільших західних банків йде з російського ринку

Один із найбільших західних банків на російському ринку, американський Citibank, оголосив про завершення своєї діяльності в Росії. Банк, який входив до топ-20 у РФ за розміром активів, припинить роботу вже 15 листопада цього року. Про це повідомила група Frank RG, посилаючись на заяву самого банку.

Закриття операцій Citibank

Клієнтів банку було попереджено про необхідність завершити всі операції та розглянути інші варіанти розміщення коштів. З 20 вересня перестануть працювати всі дебетові картки банку, а з 25 вересня буде призупинено використання Системи швидких платежів Центрального банку, перекази, отримання готівки та покупки через QR-коди.

Це рішення стало логічним продовженням планів Citigroup щодо виходу з російського ринку. Ще на початку 2021 року компанія запланувала продати свій роздрібний бізнес у Росії, а після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році остаточно вирішила згорнути свою діяльність у країні. Як наслідок, кредитний портфель Citibank скоротився на 98%, до 2,4 мільярда рублів.

Згортання іноземних банків у Росії

Citibank – не єдиний великий міжнародний гравець, який вирішив піти з російського ринку. Після нього закриття операцій у РФ також проводять інші європейські банки. Зокрема, Райффайзенбанк із серпня припинив міжнародні перекази для більшості своїх клієнтів.

За даними на початок 2024 року, сукупні активи іноземних банків у Росії становили лише $66 мільярдів, що вдвічі нижче, ніж у 2021 році, до початку війни. Ця тенденція демонструє поступовий вихід західного капіталу з російської економіки та подальшу ізоляцію країни від міжнародних фінансових ринків.

Теги по теме
санкции
Источник материала
loader
loader