Чи варто ЛЕП закопувати під землю: які можуть бути труднощі
Чи варто ЛЕП закопувати під землю: які можуть бути труднощі

Чи варто ЛЕП закопувати під землю: які можуть бути труднощі

Ідея "закопування" ЛЕП є досить ефективною, але її важко втілити через масштабні витрати. Про це говориться у матеріалі 24 Каналу.

Чи можна закопати лінії електропередач

У вересні заступник міністра енергетики Микола Колесник у ході телемарафону повідомив, що в Україні розглядається можливість перенесення повітряних ліній електропередач під землю для захисту від обстрілів з боку Росії.

При цьому йдеться про кабельні мережі, розташовані на високих опорах, які зустрічаються в містах і на територіях між ними, включаючи сільські райони. Незважаючи на те, що російські дрони та ракети можуть пошкоджувати повітряні лінії, вони не є пріоритетними цілями атак, як, наприклад, електростанції та підстанції.

Також щодо цієї пропозиції висловився і голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Сергій Нагорняк.

Я вважаю, що ця ідея – фантастична, її важко реалізувати – в першу чергу. По-друге, на це потрібні шалені ресурси. По-третє, треба зрозуміти, хто власник цих мереж. Якщо мова йде про мережі Укренерго, це тисячі кілометрів ліній електропередач, і їх нереально закопати під землю, на це будуть потрібні мільярди доларів. Це хибна стратегія,
– вважає Нагорняк.

Депутат вважає, що "закопування" ліній електропередач від атомних електростанцій до підстанцій Укренерго, через які розподіляється електрика, є дорогим проєектом. Він зазначив, що для реалізації цього необхідно пройти всі експертизи, включаючи ДСНС та Генштаб, розробити проєкт та кошторис, а також отримати відповідні дозволи.

"Це лише заява окремого чиновника, яка поки що не обґрунтована нічим", – каже співрозмовник.

Надаємо, що західні аналітики з посиланням на міністра енергетики України Германа Галущенко пишуть, що атаки Росії на енергомережу створюють ризики для 3 атомних станцій.

Источник материала
loader
loader