Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму
Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму

Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму

Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму - Фото 1

Це 5 тендерів, які упродовж трьох місяців – з червня по вересень 2023 року – виграло приватне підприємство «Полі» з Дніпра. Два останніх було завершено 5 вересня – це останній день перебування на посаді голови Донецької ОДА Павла Кириленка. ПП «Полі» довірили роботи з відновлення теплопостачання й водозабезпечення у містах Селидове, Мирноград і Святогірськ. За умовами тендерів загальна вартість робіт становила 364 млн грн. У процесі подальшого корегування договорів сума зросла до 414 млн грн (див. перелік транзакцій).

Жодних конкурентів на торгах у ПП «Полі» не було. Жодних підтверджувальних документів про досвід аналогічних робіт воно не надало. Жодних документів щодо фінансової звітності також. Ось інформація про кожен із тендерів у системі Prozorro. 

Раніше ПП «Полі» займалося ремонтом пральних машин. У 2021-2022 рр. взагалі ніякої діяльності не вело. У 2020-му його річний оборот коштів становив аж 132 тис. грн. Нічого з цього не стримало департамент житлово-комунального господарства Донецької ОДА від підписання договорів з ПП «Полі». Підписантом виступив тодішній директор департаменту ЖКГ Сергій Гончаренко, брат голови Краматорської міської військової адміністрації Олександра Гончаренка. Навесні 2024-го Сергій Гончаренко звільнився з Донецької ОДА.

Як свідчить система Prozorro, по 4 із 5 контрактів ПП «Полі» не встигло вчасно завершити роботи, тому пересувало терміни здачі об’єктів. За згодою Донецької ОДА, звісно. Зокрема, модульну насосну станцію подачі води для мешканців Святогірська відклали до 30 квітня 2024 р., хоч початково підрядник обіцяв впоратися до кінця 2023-го. Те ж саме у Селидовому. Зиму мешканці міста зустріли без тепла, бо підрядник мав закупити і встановити твердопаливні котельні ще восени 2023-го, але згодом терміни зсунулися до 25 грудня 2023 р. І навіть цих термінів дотримано не було. Бо коли у січні 2024 р. наступник Павла Кириленка на посаді голови Донецької ОДА Вадим Філашкін відвідував Селидово, то не всі котельні ще були робочі (чит. пост). 

Щодо закупівельних цін також є питання. Твердопаливні котельні потужністю 6 Мвт для Селидова ПП «Полі» постачало по 37,6 млн грн за штуку. Для порівняння: підприємство «Харківські теплові мережі» у липні 2024 р. за 48,7 млн грн придбало цілих дві твердопаливні котельні – на 6 Мвт і на 8 Мвт.  Ось фрагменти специфікацій:

Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму - Фото 2

Донецька ОДА заплатила понад 400 млн грн фірмі-ноунейму - Фото 3

Що відбувалося з ПП «Полі» після того, як воно отримало понад 400 млн грн з донецького обласного бюджету? Фірма змінила місце перебування – з Дніпра на Київ. Тепер вона числиться за адресою масової реєстрації – вул. Бориспільська, 9. Там же дислокується ще понад 1000 юросіб. Змінився й директор та номінальний власник ПП. Замість Сергія Пантюкова, котрий підписав усі документи з Донецькою ОДА, ним став громадянин Узбекистану Бахтійор Юлдашев, на якого оформлено ще приблизно 100 компаній в Україні.

Источник материала
loader
loader