Повінь у Польщі знищила посіви та затопила тваринницькі господарства
Повінь у Польщі знищила посіви та затопила тваринницькі господарства

Повінь у Польщі знищила посіви та затопила тваринницькі господарства

Сильні зливи, що тривають у південно-західній Польщі, знищують фермерські господарства, посіви, обладнання та корми для тварин.

Особливо постраждали від повені південні повіти Нижньосілезького та Опольського воєводств, пише Farmer.pl.

Зазначається, що повний масштаб збитків ще належить оцінити. Із затоплених місць надходять сигнали, що на деяких фермах годувати тварин нічим. Фермерам довелося евакуювати худобу у безпечні місця.

«Нам обов’язково знадобляться корми для тварин, адже ми бачили, що тюки соломи та сінажу забрала вода, а ті, що залишилися, — пошкоджені», — сказав представник сільськогосподарської палати Прудницького повіту Бернард Дембчак, зазначивши, що в його громади затоплено близько 15% полів. 

У багатьох господарствах знищено посівний матеріал зернових та добрива. Підтоплена техніка потребуватиме ремонту, пише Tygodnik Rolniczy.

«Ситуація на півдні країни динамічно змінюється. Масштаби пошкоджень стануть помітні лише тоді, коли вода спаде. Тоді настане час допомогти в більших масштабах. Багато чого знадобиться, люди позбавлені всього майна», — коментують в асоціації «Рух молодих фермерів».

Посіви кукурудзи та сої затопило. Ці культури, ймовірно, будуть найбільше пошкоджені, і їх уже не можна буде збирати. Посіяний ріпак затопило. Навіть якщо підсохне, то важко буде зайти в поле, щоб продовжити сівбу. Те саме стосується цукрових буряків, картоплі та кукурудзи, скаржаться аграрії Нижньосілезького воєводства.

Зараз у Польщі активізувались асоціації та об’єднання, які здійснюють допомогу постраждалим фермерам. Багато сімей втратили все своє майно, тому сільгоспвиробники з безпечних регіонів пропонують свою допомогу у вигляді корму, посівного матеріалу та інших необхідних речей. 

Аграрії наголошують, що оголошення режиму стихійного лиха є дуже важливим. Це дозволить постраждалим швидше звертатися за допомогою.

Водночас міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський і заступник міністра Адам Новак 16 вересня вирушили до постраждалих від повені районів. Метою візитів буде оцінка збитків на фермах, аналіз варіантів підтримки для фермерів та визначення потреб у забезпеченні водою та кормами для тварин. 

Источник материала
loader
loader