На Харківщині борються з 14 осередками займання в екосистемах
На Харківщині борються з 14 осередками займання в екосистемах

На Харківщині борються з 14 осередками займання в екосистемах

Нині в екосистемах регіону рятувальники борються з 14 осередками займання в екосистемах Харківського, Чугуївського, Куп’янського та Ізюмського районів. Переважна більшість пожеж – на деокупованих територіях та місцях ведення бойових дій. Ці фактори ускладнюють гасіння займань через наявність в лісах та на відкритій місцевості боєприпасів. Про це під час брифінгу в офіційному Медіацентрі ХОВА розповіли начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов та начальник ГУ ДСНС України в області Артем Астахов.

«Наразі ситуація повністю контрольована. Розгорнуті на місцях штаби. Розгорнуті на місцях цілодобові пункти спостереження, в тому числі для того, щоб оперативно задіювати додаткові ресурси на стабілізацію та ліквідацію пожеж. Чергує в нас і вже задіяна сільськогосподарська техніка, для того, щоб обкопувати населені пункти й протидіяти розповсюдженню пожеж, там, де вони йдуть по землі. На черзі у нас засідання Ради оборони області, Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де ми будемо розглядати ці питання додатково і вживати додаткових заходів безпеки й ставити завдання перед нашими територіальними громадами», — зазначив Олег Синєгубов.

Від початку поточного року в екосистемах Харківської області виникло понад 5 тисяч пожеж, з них 250 – лісові. Внаслідок займань цьогоріч знищено 338 споруд і будинків, травмовано 10 осіб.

Під час ліквідації пожеж в лісах травмовано 6 вогнеборців. Основні причини займань – аномально висока температура повітря, сильні пориви вітру, а також наслідки обстрілів російських окупантів.

«На деокупованих територіях достатня кількість полів, що не оброблювалися від початку повномасштабного вторгнення. Також багато присадибних ділянок, які покинули люди й майже за три роки там не проводилося жодних робіт. Таким чином виникла велика кількість сухостою, що сприяє розповсюдженню полум’я. Жителів на цих територіях залишилося мало, тому сповіщають про займання, коли вогонь охопив великі ділянки. Бійці ДСНС несуть службу в посиленому режимі, в тому числі із залученням підрозділів з інших регіонів», — пояснив Артем Астахов.

Також начальник Харківської обласної військової адміністрації розповів про наслідки масштабної пожежі в селі Студенок Ізюмського району. Понад 200 приватних домоволодінь пошкоджено, ще близько 100 — знищені повністю.

Потерпілих жителів населеного пункту забезпечують усім необхідним – продуктами харчування, гігієнічними наборами, питною водою, за потреби надають місця тимчасового проживання, а міжнародні благодійні фонди – фінансовою допомогою.

«В тому напрямку ми спостерігаємо за лісовою пожежею, яка йде Донецькою областю. Займання виникло внаслідок бойових дій. І є ризики, що вона знову може досягнути Харківської області. У разі необхідності, з профільними службами визначатимемо евакуацію з наближених до осередків займання населених пунктів», — додав Олег Синєгубов.

Источник материала
loader
loader