На Кіровоградщині знову спалах АЧС
На Кіровоградщині знову спалах АЧС

На Кіровоградщині знову спалах АЧС

Африканську чуму свиней (АЧС) виявили у підсобному господарстві Олександрійського геріатричного пансіонату зі спеціальним відділенням (Кіровоградська обл.).

Про це говориться у повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Фахівці встановили, що в підсобному господарстві всього утримувалось 22 голови. Падіж тварин розпочався вранці 12 вересня, всього загинуло 10 голів. При дослідженні відібраних проб патологічного матеріалу в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби діагноз африканська чума свиней підтвердився.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській міській раді територію підсобного господарства Олександрійського геріатричного пансіонату з спеціальним відділенням оголошено епізоотичним вогнищем неблагополучного пункту з АЧС та встановлено карантин. Також визначено зони захисту та нагляду. 

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території підсобного господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводиться їх спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

Згідно з даними Держпродспоживслужби, на Кіровогращні з початку року зареєстровано 5 неблагополучних пунктів в Кропивницькому та Новоукраїнському районах. Чотири випадки захворювання свиней на АЧС припадають на приватний сектор, один випадок зареєстрували на свинофермі. Було вилучено, умертвлено шляхом евтаназії та спалено все наявне свинопоголів’я в епізоотичних вогнищах (450 голів). В епізоотичних вогнищах проведено вимушену дезінфекцію: всього продезінфіковано 606 об’єктів загальною площею 7120 м2. У зв’язку з вилученням поголів’я свиней з епізоотичних вогнищ через виникнення африканської чуми свиней була здійснена виплата фізичним особам-власникам. Сума компенсованої майнової шкоди на території Кіровоградської області за 2023-2024 роки складає понад 1 млн грн.

Источник материала
loader
loader