Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті
Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті

Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті

У межах ювілейного 40 Варшавського міжнародного кінофестивалю 13 жовтня відбудеться світова прем’єра документальної стрічки “Сімейний альбом” режисерки Марини Ткачук.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури і стратегічних комунікацій України.

Фільм братиме участь у конкурсній програмі фестивалю класу “А” в секції документальних фільмів.

Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті - Фото 1

У стрічці історичні паралелі між Голодомором 1932–1933 років та сучасною війною Росії проти України показані через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки британської фотохудожниці Самари Пірс.

Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті - Фото 2

Александр Вінербергер у 1933 році зміг таємно сфотографувати жертв Голодомору в Харкові і передати ці фото за кордон. Його світлини - достовірні фотодокази геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу.

У 2023 році праонука Александра Вінербергера відвідала містечка та села Харківської області, які були тимчасово захоплені РФ, і зафіксувала на фотокамеру злочини росіян, скоєні вже у ХХІ столітті.

За словами продюсера стрічки Андрія Корнієнка "фільм показує вбивчу схожість між подіями Голодомору та сьогоднішньої війни - той самий регіон, ті ж самі методи вчинення геноциду, та ж сама мета - нищення українців, і джерело зла незмінне - Росія".

"Сімейний альбом" - один із переможців Мистецького конкурсу державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся в 2023 році.

За словами генеральної директорки ДП "МПІУ" Юлії Островської, важливим чинником відбору цього проєкту була його орієнтованість на міжнародну спільноту та адвокацію українських наративів у світі засобами культурної дипломатії і кіномистецтва.

“Сьогодні ми бачимо розвиток "Сімейного альбому" у міжнародний інформаційно-просвітницький проєкт, спрямований на підтримку України та протидію російській пропаганді", - зауважила Островська.

Фільм створений у співпраці із Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським культурним фондом. Також, за підтримки УКФ фільм вже перекладено та озвучено п’ятьма мовами.

Як повідомляв Укрінформ, у Лондоні проведуть Фестиваль українського кіно.

Фото: wff.pl

Теги по теме
Украина Польща
Источник материала
loader
loader