Нова технологія дає змогу ефективніше лікувати втрату слуху
Нова технологія дає змогу ефективніше лікувати втрату слуху

Нова технологія дає змогу ефективніше лікувати втрату слуху

Дослідження, що фінансуються NIH, досліджують магнітні наночастинки для неінвазивного цілеспрямованого лікування втрати слуху. Щоб ліки були ефективними, їм потрібна ефективна система доставки, щоб досягти певних ділянок тіла, на які вони можуть впливати. На жаль, створення такої системи було серйозним викликом для лікування втрати слуху.

Тепер доктор Деніел Сан з Університету Цинциннаті отримав понад 1 мільйон доларів США від Національного інституту глухоти та інших комунікаційних розладів Національного інституту охорони здоров’я на дослідження потенціалу використання магнітних наночастинок як системи доставки ліків для досягнення внутрішнього вуха та лікування втрати слуху.

Проблеми в лікуванні втрати слуху

Зараз стероїди є єдиними препаратами, схваленими Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів для лікування втрати слуху, і вони часто неефективні. Крім того, серйозною перешкодою є потрапляння ліків у внутрішнє вухо, де відбувається втрата слуху.

«Розробляється багато цікавих ліків, які мають великий потенціал для зміни способів лікування втрати слуху та дозволяють нам відстрочити або навіть повернути втрату слуху», — сказав Сан, Майлс Л. Пенсак, доктор медичних наук, Професор нейротології та хірургії основи черепа, директор відділу невротології, директор стипендійної програми невротології та доцент кафедри отоларингології в Медичному коледжі Університету Цинциннаті та лікар охорони здоров’я Каліфорнійського університету. «Але ми не маємо хорошого способу дуже ефективно вводити ці багатообіцяючі ліки у вухо».

Роль магнітних наночастинок у лікуванні слуху

Магнітні наночастинки використовувалися як система доставки ліків в інші частини тіла, але Сан сказав, що його дослідження допомагають краще зрозуміти, як саме створити наночастинки спеціально для анатомії вуха.

«Мета полягає в тому, щоб створити щось мінімально інвазивне, а потім використовувати магнітне поле, щоб направити ці наночастинки у вухо, де відбувається втрата слуху», — сказав Сан.

Різні види втрати слуху, як-от вікова втрата слуху, шумова травма та раптова втрата слуху, спричинені різними механізмами, тому лікуються різними ліками. Якщо магнітні наночастинки ефективні, вони можуть діяти як вантажівка, яка завантажується конкретними ліками, які потрібні кожному пацієнту залежно від його типу втрати слуху.

«Грунтуючись на тому, як вони розроблені, ці частинки можуть переносити багато різних форм ліків», — сказав Сан. «Важливо, щоб ми могли використовувати спільну платформу для різних ліків, які можуть націлюватися на різні типи втрати слуху».

Передові методи та довгострокові цілі

На додаток до дослідження магнітного поля, Сун і Донглу Ши, доктор філософії, з Департаменту інженерії механіки та матеріалів Каліфорнійського університету, співпрацюють, щоб вивчити ефективність лазерів для активації наночастинок і допомоги їм проникнути у внутрішнє вухо.

«Ми хочемо підійти до цього дуже систематично та ретельно, щоб справді зрозуміти, як створити ці наночастинки таким чином, щоб вони були біосумісними, безпечними для слуху та функції рівноваги у вусі», — сказав Сан. «У той же час ми хочемо забезпечити дуже надійні можливості доставки ліків. Ми дійсно починаємо з нуля, щоб зрозуміти, як ці частинки справді проникають через мембрану, яка відокремлює наше середнє вухо від внутрішнього вуха, і як ці частинки насправді потрапляють у ті ділянки внутрішнього вуха, куди вони нам потрібні».

У довгостроковій перспективі Сан сказав, що прорив у доставці ліків у поєднанні з розробкою нових препаратів може відкрити новий світ неінвазивного лікування втрати слуху.
«Ми справді хочемо дивитися в майбутнє, де люди, незалежно від віку та стану здоров’я, зможуть безпечно проходити лікування за допомогою цих багатообіцяючих ліків у спосіб, який є мінімально інвазивним і ефективним у лікуванні втрати слуху», — сказав він.

Спочатку Сан отримав цей грант під час навчання в Університеті Джона Гопкінса та передав грант, коли приєднався до викладачів Каліфорнійського університету.

Источник материала
loader
loader