Розслідування про кремлівську фабрику фейків в деталях викриває, як створювалась дезінформація про війну в Україні
Розслідування про кремлівську фабрику фейків в деталях викриває, як створювалась дезінформація про війну в Україні

Розслідування про кремлівську фабрику фейків в деталях викриває, як створювалась дезінформація про війну в Україні

Викриття цієї кухні з усіма подробицями, з документами, які сьогодні опублікували з десяток іноземних медіа — це важливий крок вперед. Від України участь у розслідуванні про кремлівську фабрику фейків взяли «Схеми» («Радіо Свобода»).

Розслідування «Темники, меми, "реєстр фейків та допреальності". Як працює агенція-підрядник Кремля із дезінформації» унікальне тим, що в деталях викриває та документує, як створювались тисячі фейків про війну в Україні, направлених як на аудиторії західних країн, так і на українців.

Цю фабрику фейків курує особисто заступник голови адміністрації президента Путіна — Сергій Кірієнко.

Але «на виробництві» трапився великий витік даних — внутрішня документація про роботу кремлівських фейкотворців потрапила до рук німецьких журналістів, а ті, в свою чергу залучили колег з низки країн, щоб дослідити як РФ брехнею впливає на їхні суспільства.

Від України участь в проєкті взяли «Схеми» («Радіо Свобода»). Очолює фабрику фейків під дахом Кремля політтехнолог Ілля Гамбашидзе. Творчість його «агенції» здебільшого направлена на користувачів соцмереж.

Наприклад, з-під станка саме цієї фабрики вийшов «мем» про президента Зеленського, який на багатомільйонну аудиторію поширював Ілон Маск. Текст на картинці англійською мовою «коли вже 5 хвилин не просив мільярди доларів допомоги».

Або фейк про те, що українські біженці спалили будинок тих, хто дав їм прихисток у Німеччині, намагаючись спалити прапор Росії.  Або про торгівлю у даркнеті українськими дітьми, яких зі Львова буцімто відправляли до ЄС. Цю вигадку у Телеграмі поширювали англійською та французською мовами. І зрештою її підхопила американська конгресвумен від республіканців — Марджорі Тейлор Грін.

У внутрішньому спілкуванні кремлівські політтехнологи це обговорили так: «Новая команда у нас сделала фейк кражи детей. Американцы всерьез опубликовали. Успех!»

Також «Схеми» знайшли у витоку «АСД» докази фальшування українських урядових документів. Наприклад, підробка наказу головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здачі в полон військовослужбовцями до державної зради. Мета цього фейку, як йдеться в описі завдання російської агенції — «дискредитация военно-политического руководства Украины и деморализация ЗСУ».

Варто також знати, що кремлівські фейкотворці використовують для розколу українського суспільства й непрості взаємовідносини Зеленського з його попередником Порошенком, мером Києва Кличком, а також колишнім головкомом ЗСУ Залужним.

Так, Агенція Гамбашидзе розробляла кампанію «За кого ти?», в якій протиставляла Зеленського Залужному і Кличку — ви могли зустрічати ці «інфографіки» у себе в стрічці.

Час від часу українці викривають російський слід таких «вкидів» через граматичні та логічні помилки. Але далеко не завжди…

Обмежити роботу кремлівської фабрики в сучасному інформаційному світі дуже складно — особливо коли їх фейки підхоплюють такі як Маск, або конгресмени-республіканці.

Але викриття цієї кухні з усіма подробицями, з документами, яке сьогодні опублікували з десяток іноземних медіа — це важливий крок вперед.

Матеріал українською мовою від «Схем» («Радіо Свобода») авторства Максима Савчука та Aнни Миронюк за посиланням.

Приєднуйтесь до поширення правди.

Наталія Седлецька, керівниця київського бюро «Радіо Свобода», авторка та ведуча програми «Схеми» 

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням

Колаж: «Схеми»/«Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader