США знову направили розвідувальний літак через Тайванську протоку - Китай підняв винищувачі
США знову направили розвідувальний літак через Тайванську протоку - Китай підняв винищувачі

США знову направили розвідувальний літак через Тайванську протоку - Китай підняв винищувачі

ВМС США вчергове направили військовий літак через Тайванську протоку для демонстрації підтримки вільного й відкритого міжнародного повітряного простору. Китай у відповідь підняв винищувачі над водним шляхом, який він називає своїм.

Про проліт літака повідомив 7-й флот США, передає Укрінформ.

«(Розвідувальний літак – ред.) P-8A Poseidon ВМС США 17 вересня пройшов через Тайванську протоку в міжнародному повітряному просторі», - заявили в командуванні 7-го флоту.

Там зауважили, що діючи в Тайванській протоці відповідно до міжнародного права, Сполучені Штати підтримують навігаційні права та свободи всіх націй.

«Транзит літака через Тайванську протоку демонструє відданість Сполучених Штатів вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону. Збройні сили США літають, плавають і діють усюди, де це дозволено міжнародним правом», - підкреслюється в повідомленні американського флоту.

Китайські військові, передає China Military, підняли винищувачі для спостереження і супроводу літака ВМС США.

«Східне оперативне командування Народно-визвольної армії Китаю задіяло винищувачі для спостереження за прольотом літака Сполучених Штатів. Війська командування постійно перебувають у стані підвищеної готовності для рішучого захисту національного суверенітету і безпеки та підтримання регіонального миру і стабільності», - заявив речник Східного командування полковник Лі Сі.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань власною бунтівною провінцією і претендує на контроль над Тайванською протокою, називає проходження військових кораблів і літаків США та їх союзників цим морським шляхом провокаціями і кожного разу піддає такі дії жорсткій критиці.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина 13 вересня вперше за понад двадцять років направила два військові кораблі через Тайванську протоку.

Теги по теме
США Китай
Источник материала
loader
loader