Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні
Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

Війна в Україні чітко продемонструвала тенденцію зближення авторитарних режимів Росії, Китаю, Ірану і КНДР та їхню готовність підтримувати одне одного, що вимагає здатності до консолідації від демократичного світу.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв’ю британському виданню The Times заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, термін повноважень якого на цій посаді минає 1 жовтня.

«Ми бачимо, як авторитарні сили зближуються більше й більше. Ми це бачили дуже чітко в ході російської війни проти України, під час якої вони всі надають одне одному суттєву взаємну підтримку… З моменту початку російського вторгнення в Україну у 2022 році, Пекін, Москва, Тегеран та ізоляціоністський режим Пхеньяну у Північній Кореї стають дедалі ближчими», - зазначив генеральний секретар НАТО.

На його переконання, президент Китаю Сі Цзіньпін очолює цей авторитарний альянс, та є «вирішальним спонсором» для Путіна. Ця підтримка для Росії з боку режимів у згаданих країнах продовжує збільшуватися.

«Китай є вирішальним спонсором російської агресивної війни проти України. Він підтримує російську воєнну економіку, доставляє компоненти, мікроелектроніку та мікропроцесори в Росію, які та використовує для створення ракет та бомб, та застосовує проти України», - сказав Столтенберг.

Як зазначає видання, західні демократії занепокоєні тим, що в обмін на військові поставки, Китай може отримувати від Росії технології для забезпечення власного військового домінування. Столтенберг підтвердив дані Вашингтона, що Москва передає Пекіну свої ноу-хау, включаючи передові розробки для підводних човнів, ракет та технології «невидимості».

«Хоча Пекін утримується від поставок в Росію конвенційної зброї, керівники британської розвідувальної служби MI6 та американського ЦРУ бачать, що Китай дедалі більше постає як головний розвідувальний та геополітичний виклик століття», - зазначає The Times.

Видання нагадує, що цього місяця надійшла інформація про поставку в Росію більше 200 балістичних ракет іранського виробництва, які були доставлені через порти в Каспійському морі.

«Є ризик, що Іран може поставити в Росію навіть більше ракет. Але Росія отримує їх не безоплатно. Ми занепокоєні можливістю передання Росією технологій для Ірану для його ракетних програм. Але у будь-якому випадку Росія платить за те, що отримує, і це зміцнює спроможності Ірану», - зауважив Столтенберг.

При цьому, зазначає видання, США та Велика Британія занепокоєнні також ймовірністю того, що в обмін на військове обладнання Іран може отримувати від Росії технології для розвитку власної ядерної програми.

Своєю чергою Путін продовжує нарощувати військові зусилля.підкреслює The Times,  На цьому тижні РФ заявила про збільшення власної армії на 180 тисяч солдатів - до 1,5 мільйона осіб. Цей крок виведе армію Росії на друге місце у світі за чисельністю  після Китаю, тобто вона випередить армії США та Індії.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у штаб-квартирі НАТО відбудеться урочиста церемонія передання повноважень від чинного генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга його наступнику, колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте.

Фото: nato.int

Теги по теме
война Китай Иран КНДР
Источник материала
loader
loader