Історія як зброя масового ураження: на YouTube-каналі «Дім» відбулась прем’єра фільму «Битва за історію»
Історія як зброя масового ураження: на YouTube-каналі «Дім» відбулась прем’єра фільму «Битва за історію»

Історія як зброя масового ураження: на YouTube-каналі «Дім» відбулась прем’єра фільму «Битва за історію»

16 вересня на YouTube-каналі «Дім» відбулась прем’єра документального фільму-дослідження «Битва за історію» про те, як за час майже 25-річного правління Путіна історія стала зброєю практично масового ураження і які результати це принесло московському диктатору. Фільм знято за підтримки держави.

«Битва за історію» висвітлює події, які передували повномасштабному вторгненню Росії в Україну, та роль фальсифікації історії в політиці російського режиму. Експертами стрічки виступили західні та вітчизняні історики, політики, політологи: Тімоті Снайдер, Енн Епплбом, Ніл Фергюсон, Лариса Якубова, Сергій Громенко, Андрес Фог Расмусен, Андрій Когут Юрій Фельштинський, Радослав Сікорський, Джон Хербст та інші.   

Автор сценарію Михайло Павлов пояснює, що для путінського режиму фальсифікація історії стала не менш важливою зброєю, ніж ракети та бомби, адже саме цією «псевдоісторією» виправдовується війна проти України та геноцид українського народу: «Вони взагалі хочуть стерти ці назви та поняття із «своєї історії». Ресурси на це задіяні шалені. Всі засоби масової пропаганди Росії зомбують, починаючи з дитячих садків, росіян та розповсюджують путінські історичні наративи по всьому світу. Але ця «зброя» не нова – вона дуже ефективно використовувалася тоталітарними фашистськими та комуністичними режимами. Тому, на наш погляд, важливо показати ідейні джерела путінізму-рашизму та його загрози не тільки для існування України та українців, так і для цивілізованого світу».

З автором фільму погоджується і британський історик Ніл Фергюсон: «Фальсифікація історії – це стандартна операційна процедура авторитарних режимів, що використовується для впровадження пропаганди». А український дослідник Сергій Громенко підкреслює, що зацікавленість Путіна в переписуванні історії посилилася після Помаранчевої революції, і це стало однією з причин початку війни проти України.

Режисер фільму Микита Сітдіков показує  глибинні витоки рашизму та його загрозу не лише для України, але й для всього цивілізованого світу, і підтвердить думку американського філософа Френсіса Фукуями з приводу того, що розпад Радянського Союзу для путіна є трагедією ХХ століття. «І він досі про це думає, як і багато російських націоналістів, що Росії належать всі території, які вона коли-небудь окуповувала. І це, на жаль, дуже глибоко сидить в історичній уяві самого Путіна. Я думаю, що багато росіян так чи інакше вірять у те, що не  може бути росії без домінування над усіма сусідами. І це, нажаль, це бачення, своєї національної ідентичності, яке вони підтримують», - коментує Френсіса Фукуяма.

Проєкт «Битва за історію" став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся в  2023 році. Проєкт знято на замовлення державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” (ДП “МПІУ”), виробництво ТОВ «СЛМ НОВИНИ».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader