На Чорному морі падають ціни фрахту
На Чорному морі падають ціни фрахту

На Чорному морі падають ціни фрахту

У Чорноморському регіоні в серпні продовжувалося подальше зниження фрахтових ставок, про що свідчить зниження індексу EUSSIX з 20,17 до 19,25 USD/т, або на 4,6%. Про це у своєму щомісячному звіті повідомив фрахтовий оглядач Валерій Войніченко.

Також він зауважив, що порівняно з аналогічним періодом минулого року вказане зниження становить 6 USD/т, або 23,8%.

«Брокери відзначають відправку 5000 тонн зерна з Чорноморська на Барі за ставкою 25 USD/т, у той час як перевезення такої самої партії зерна з Констанци на Італ. Адріатику обходилося фрахтувальникам у 20,5 USD/т, а 5000 тонн кукурудзи з Рені на Туніс – 27-28 USD/т», - уточнив фахівець.

Щодо Азовського регіону, то, незважаючи на те, що індекс EUSSIX для нього в серпні підвищився з 18,25 до 25,11 USD/т, або на 37,6%, він усе ще більш ніж удвічі нижчий порівняно з роком раніше.

На думку деяких брокерів, фрахтовий ринок Азовського регіону відкотився до стану, що був під час світової фінансової кризи 2008 р. За даними брокерів RUFCO, фрахтові ставки на перевезення пшениці з Ростова-на-Дону хоч і зросли в серпні на 3-5 USD/т, але їх подальшому відновленню перешкоджає загальний стан зернового бізнесу (курс рубля, співвідношення внутрішніх та зовнішніх цін, активність продажу тощо).

«Проте брокери RUFCO прогнозують невелике зростання фрахтових ставок в Азовському морі в серпні п.р. Цьому може сприяти відносно невелика кількість суден, відкритих у регіоні (багато суден застрягли в портах Єгипту та інших країн, у той час як багато інших задіяні в перевезеннях з рейду порту Кавказ)», - відзначив В. Войніченко.

Источник материала
loader