Маск анонсував імплант, який дозволить бачити навіть незрячим від народження людям: про що йдеться
Маск анонсував імплант, який дозволить бачити навіть незрячим від народження людям: про що йдеться

Маск анонсував імплант, який дозволить бачити навіть незрячим від народження людям: про що йдеться

Американський стартап Neuralink розробив експериментальний візуальний імплант Blindsight, який дозволить бачити навіть незрячим від народження людям. Ба більше, пристрій дозволить бачити навіть у інфрачервоному та ультрафіолетовому спектрах.

Про нову розробку стартапа Neuralink повідомив його власник, мільярдер-підприємець Ілон Маск. Щоправда, він уточнив: поки що імплант Blindsight надає картинку низької якості.

"Пристрій Blindsight від Neuralink дозволить бачити навіть тим, хто втратив обидва очі та оптичний нерв. За умови, що зорова кора головного мозку не пошкоджена, вона дозволить бачити навіть тим, хто був незрячим від народження", – підкреслив Маск.

Поки що якість зображення у імпланта "низька, як графіка (ігрових приставок) Atari", зазначив Маск. Однак у майбутньому пристрій дозволить бачити в інфрачервоному та ультрафіолетовому спектрі, а також зможе працювати як радар, додав він.

Маск порівняв розробку свого стартапа з пристроєм, який носив сліпий від народження персонаж телесеріалу "Зоряний шлях" Джорді Ла Форж. Але як насправді буде виглядати пристрій, ані мільярдер, ані його стартап не показали.

В Neuralink взагалі, досить скромно повідомили, що їх зоровий імплант Blindsight отримав відповідний дозвіл від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. Тобто, це відкриває шлях до випробувань пристрою на людях. Стартап вже підшукує добровільців на випробування.

Neuralink займається розробкою мозкових імплантатів, які мають стати інтерфейсом для взаємодії між мозком людини та електронним пристроєм. Стартап займається розробкою нейронних чипів, які можна буде вживити безпосередньо в мозок людини з метою усунення наслідків певних хвороб, розширення пам'яті, лікування паралічу, сліпоти, депресії, хвороби Паркінсона тощо.

У перших рекламних продуктах Neuralink припускалась можливість подумки грати у відеоігри або завантажувати та відтворювати спогади. Останній можливості творці серіалу "Чорне дзеркало" присвятили окрему серію.

Наразі Neuralink судиться зі своїми колишніми працівниками та захисниками тварин – останні стверджують, що у 2016-2022 роках під час випробовувань загинуло щонайменше 1500 піддослідних тварин (цей факт потрапив до кількох серій "Прибиральника з майбутнього").

Источник материала
loader
loader