Популярні напої посилюють біль під час менструації
Популярні напої посилюють біль під час менструації

Популярні напої посилюють біль під час менструації

Дослідження, опубліковане у журналі Scientific Reports, вивчає вплив споживання газованих напоїв на розвиток первинної дисменореї (ПД) у китайських жінок. Це один із найпоширеніших станів, що викликає біль під час менструації без захворювань органів малого таза та впливає на якість життя, продуктивність та витрати на здоров'я.

Нове дослідження солодких газованих напоїв

Безалкогольні газовані напої містять у середньому 100 грамів цукру на літр, і їхнє споживання збільшується, особливо серед молоді. Солодкі газовані напої та кава також стають дедалі популярнішими в Китаї, де раніше традиційно пили зелений чай.

У дослідженні, проведеному з 29 вересня по 22 жовтня 2020 року, брали участь 1809 студенток, середній вік яких становив 19,7 року, з них 906 мешкали у сільських районах.

Серед учасниць у 852 діагностували ПД: 25,9% страждали на тяжку форму, 24,4% – на легку, і 49,6% – на помірну. Частота ПД пов'язана з характеристиками менструального циклу.

Як напої впливають на перебіг менструації

Приблизно 51% жінок із ПД вживали газовані напої, проти 48,8% жінок без ПД. У той самий час 44,8% жінок із ПД і 55% без ПД вживали кави.

Імовірність розвитку ПД була на 24% вищою серед тих, хто пив солодку газовану воду. Зв'язок між споживанням газованої води та тяжкістю ПД залежав від дози, при цьому легка форма асоціювалася з рідкісним вживанням. Навпаки, частіше споживання збільшувало тяжкість болю.

Серед сільських мешканок із ПД ймовірність вживання солодких газованих напоїв була на 40% вищою. Загалом, вживання газованих напоїв корелювало з важчою формою ПД.

Помірна чи важка форма ПД була на 55% менш імовірною серед тих, хто пив каву, хоча цей зв'язок не залежав від кількості. Для вивчення механізмів, що пов'язують споживання кави та ПД, потрібні додаткові дослідження.

Источник материала
loader
loader