Представлено автономний авіаційний комплекс C-UAS на базі AI для боротьби з дронами
Представлено автономний авіаційний комплекс C-UAS на базі AI для боротьби з дронами

Представлено автономний авіаційний комплекс C-UAS на базі AI для боротьби з дронами

Американська компанія Honeywell Aerospace Technologies представила нову систему «Виявлення і перехоплення стаціонарних і мобільних БПЛА» (Stationary And Mobile UAS Reveal And Intercept) для боротьби зі зграями безпілотників. Багаторівнева система може виявляти, відстежувати і протидіяти роям безпілотників, поєднуючи зв’язок за межами прямої видимості з можливостями командування і управління. Вона може бути встановлена на транспортних засобах або стаціонарних платформах для захисту цінних активів.

Система була розроблена шляхом інтеграції компонентів таких оборонних виробників, як Blue Halo, Leonardo DRS, Pierce Aerospace, Silent Sentinel, Walaris, Rocky Research і Versatol. Ці компоненти включають радіочастотне (РЧ) виявлення з сенсорною технологією, яка використовує світло для виявлення, відстеження і ідентифікації об’єктів, і наступальні дрони для протидії роям.

Представник компанії Honeywell повідомив виданню Interesting Engineering 17 вересня, що нова система C-UAS включатиме перевірені технології, що реалізуються за допомогою штучного інтелекту (AI), виявлення ненавмисних електронних випромінювань, бортову кібербезпеку, захист платформи підривної радіоелектронної боротьби і безпечні дані/комунікації, зашифровані квантовим шифруванням.

Речник повідомив, що Honeywell інтегрує в систему передові системи командування і управління, кілька радарів, електрооптичні (ЕО), інфрачервоні (ІЧ) сенсори, детектори зі штучним інтелектом і багаторівневі можливості ураження радіочастотного випромінювання. Речник додав, що для нейтралізації рою безпілотників буде застосовано низку кінетичних і спрямованих енергетичних засобів. «Наразі ми не можемо повідомити, скільки дронів може перехопити система, вона призначена для ураження великих дронів під час руху транспортних засобів, які захищають цінні об’єкти», – додав він.

Honeywell розробляє цей новий безпілотний авіаційний комплекс C-UAS для ВПС США. Команда «Глобального удару» (Global Strike), що діє через STRIKEWERX/AFWERX, нещодавно обрала стаціонарні і мобільні БПЛА Honeywell Reveal and Intercept для демонстрації захисту цінних об’єктів від ройових дронів під час руху. Демонстрація відбудеться в січні 2025 року. Речник сказав, що прототип, який оцінюватиметься ВПС, використовуватиме радіолокаційну систему, надану Leonardo DRS. «Наразі Honeywell працює над 7 програмами потужних лазерів з направленою енергією і оцінює мікрохвильові технології високої потужності для різних платформ».

«Сучасна війна швидко змінюється, і загроза, яку становлять ройові безпілотники для цінних активів, може мати руйнівний вплив на військові операції», – сказав Метт Мілас, президент підрозділу оборони і космосу Honeywell Aerospace Technologies. «Наша система виявлення і перехоплення стаціонарних і мобільних БПЛА – це високонадійна, масштабована і повністю інтегрована оборонна система, яка була розроблена після тривалих досліджень і випробувань з урахуванням потреб військових операторів. Багаторівневі захисні можливості цієї системи виділяють її в галузі і дозволяють їй не тільки відстежувати і виявляти, але й перемагати численні загрози. Ми раді продемонструвати цю технологію Повітряним силам і впевнені, що система може забезпечити нові важливі можливості на полі бою».

Зростаюче використання безпілотників у зонах конфліктів, таких як Україна і Близький Схід, спонукало американських військових активізувати зусилля з розробки нових можливостей і контрзаходів для ефективної боротьби з цією еволюціонуючою загрозою.

Источник материала
loader
loader