У Польщі зону стихійного лиха патрулюють «Байрактари», триває евакуація людей
У Польщі зону стихійного лиха патрулюють «Байрактари», триває евакуація людей

У Польщі зону стихійного лиха патрулюють «Байрактари», триває евакуація людей

У південно-західній частині Польщі продовжують боротися з повінню та її наслідками.

У кількох місцях у зоні стихійного лиха триває евакуація, уряд обіцяє всіляку допомогу постраждалим від повені, поліція бореться з мародерами, постраждалий регіон патрулюють військові «Байрактари», передає кореспондент Укрінформу.

Глава польського уряду Дональд Туск повідомив, що спеціальний фонд упродовж 12 місяців сплачуватиме кредити постраждалих від повені, незалежно від їх розмірів. Він також повідомив, що у разі потреби уряд встановить фіксовані ціни на продукти першої необхідності.

«Застерігаю всіх, хто спекулює і вирішив заробити на потопі та людській трагедії. Є законодавчі інструменти, пов’язані з надзвичайним станом, і ми будемо використовувати ці інструменти, щоб відновити ціни до повені. Якщо потрібно, ми встановимо офіційні ціни на деякі товари першої необхідності», - заявив глава уряду.

Польська поліція наразі не підтверджує інформацію, що зʼявилася у ЗМІ, про зникнення безвісти навіть 100 осіб у постраждалому від повені місті Стронє Шльонське. За інформацією поліції, до правоохоронців не надходило інформації про зниклих безвісти в цьому постраждалому місті. Водночас заступник головного коменданта польської поліції Роман Кустер повідомив про підтвердження лише двох випадків мародерства на території стихійного лиха.

Генеральний командувач ЗС Польщі Марек Соколовський повідомив, що впродовж дня ситуацію на території стихійного лиха моніторять безпілотники «Байрактар». Він зазначив, що в зоні стихійного лиха працюють тисячі польських військових. Зокрема, в середу близько 2 тис. військових здійснюватимуть завдання з ліквідації наслідків негоди у населених пунктах Клодзко, Стронє Шльонске, Левін Бжеський та Лондек Здруй.

За словами міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака, через стихійне лихо національні дороги залишаються непроїзними у пʼяти місцях.

Міністр із європейських питань в уряді Польщі Адам Шлапка звернувся до Єврокомісії з листом, у якому декларує бажання Варшави скористатися коштами Європейського фонду солідарності у звʼязку з ліквідацією наслідків стихійного лиха.

За інформацією Інституту метеорології Польщі, наразі апогей повені спостерігається в містах Олава та Ополє. Натомість, кращими прогнози є для Вроцлава, де очікується менший рівень води, ніж прогнозувалося раніше. Стабілізувалася також ситуація в місті Ниса, де скасовано евакуацію місцевих жителів. Натомість триває евакуація у низці інших населених пунктів, зокрема місті Левін Бжеський, який практично повністю затоплений. Напередодні з нього евакуйовано 480 осіб, евакуація триває і сьогодні.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті повені на півдні та південному заходіПольщі загинули четверо людей.

Фото: RMF FM

Теги по теме
Польща
Источник материала
loader
loader