У США 100 пекарень готували паляниці - збирали гроші на ремонт мобільних хлібопічок в Одесі
У США 100 пекарень готували паляниці - збирали гроші на ремонт мобільних хлібопічок в Одесі

У США 100 пекарень готували паляниці - збирали гроші на ремонт мобільних хлібопічок в Одесі

Українська благодійна ініціатива Bake for Ukraine провела в США акцію з випікання національного хліба - паляниці. Зібрані кошти волонтери спрямують на капітальний ремонт двох мобільних пекарень в Одесі, які надалі випікатимуть хліб на сході України.

Про це Укрінформу розповіла співзасновниця проєкту Bake for Ukraine Марія Каленська.

«На День Незалежності в ста американських пекарнях ми пекли паляницю. В деяких навіть організували свято для українських ком’юніті. Люди приходили родинами, співали українські пісні», - сказала Ukraine Марія Каленська.

Організувати такий захід, за словами волонтерки, було дуже важко.

«Уявіть, що якась маленька точка на планеті Земля змушує 100 пекарень в Америці пекти український хліб. Американцям сподобався наш хліб, деякі пекарні продовжують його випікати. Ми хочемо, щоб паляниця стала новим багетом, і її випікали у всьому світі. Так ми станемо відомі не лише зерном, а й кінцевим продуктом. Популярність паляниці «спрацює» на економіку», - вважає Каленська.

У США 100 пекарень готували паляниці - збирали гроші на ремонт мобільних хлібопічок в Одесі - Фото 1

На заході волонтери зібрали близько 40 тисяч доларів – ці гроші вони спрямують на ремонт двох мобільних пекарень, які в червні привезли до Одеси.

«На ці пекарні немає запчастин, їх треба виготовляти. Фронт робіт дуже великий. Пекарні пошкоджені обстрілами, їх привезли з прикордонних з Білоруссю територій», - розповіла співбесідниця агентства.

Перша мобільна пекарня, яку придбали волонтери з Bake for Ukraine у 2023 році, тепер стоїть у Миколаєві та забезпечує хлібом деякі села півдня.

«В нас є певна «філософія» випікання хліба. Ми випікаємо його на заквасці без дріжджів та консервантів. Цей хліб дуже корисний. Це дуже важливо, адже люди, для яких випікається цей хліб, перебувають у складній ситуації і не мають змоги повноцінно харчуватися», - каже волонтерка.

За її словами, ці пекарні були побудовані для швейцарської армії в 50-х роках минулого століття. Пекарні автономні і в цілодобовому режимі роботи можуть випікати до 2000 хлібин. Вони можуть працювати на вугіллі, дровах, дизельному пальному, на газу.

Для збору коштів на ремонт мобільних хлібопічок в Одесі 100 пекарень у США випікали паляниці / Фото: Bake for Ukraine

«Це Rolls-Royce серед пекарень», - додала Марія Каленська.

Ініціатива Bake for Ukraine з’явилася на початку повномасштабного вторгнення та наразі має авторитет у пекарському ком’юніті у всьому світі. Усі ресурси волонтери збирають за межами України, більшість членів команди також знаходяться за її межами. Гроші волонтери спочатку витрачали на підтримку стаціонарних пекарень в Україні, а згодом почали купувати мобільні пекарні.

Як повідомляв Укрінформ, українська благодійна ініціатива Bake for Ukraine провела в Берліні для депутатів Бундестагу майстер-клас із випікання паляниці.

Теги по теме
США
Источник материала
loader
loader