День суму й жалоби: яким був похорон королеви Єлизавети II два роки тому
День суму й жалоби: яким був похорон королеви Єлизавети II два роки тому

День суму й жалоби: яким був похорон королеви Єлизавети II два роки тому

Від так, о пів на 9 годину вечора 8 вересня королівська сім'я повідомила, що Єлизавета II мирно померла вдень. Після цієї новини Велика Британія оголосила 10-денну жалобу, над Букінгемським палацом спустили прапор, а на воротах палацу вивісили оголошення про смерть королеви. Тоді ж розпочалась операція "Лондонський міст", яку готували останні три десятиліття, пише Show 24.

План "Лондонський міст": що потрібно знати

Цей план передбачав чіткий перелік дій, до яких потрібно вдатись, щоб організувати похорон Єлизавети II. Уся королівська родина діяла відповідно до прописаного сценарію.

Оскільки королева померла у Балморалі, то спершу труну з тілом доставили до Единбурга, щоб люди змогли попрощатись з Її Величністю.

Після прощання в Шотландії, ввечері 13 вересня, літак із тілом королеви Єлизавети II успішно здійснив посадку у Лондоні. Тоді процесія прибула до Букінгемського палацу, а тисячі людей вийшли обабіч дороги, щоб вшанувати пам'ять Її Величності.

Наступного дня труну перенесли до Вестмінстерського палацу. Абатство є історичною церквою, де коронувалися британські королі та королеви, включаючи коронацію королеви у 1953 році. Це також місце, де вона вийшла заміж за принца Філіпа у 1947 році.

Сам похорон призначили на 19 вересня, а для британців його зробили вихідним, але водночас і "Днем національної жалоби". Служба у Вестмінстерському абатстві стала однією з найбільших, організованою після Другої світової війни. Там зібралась найбільша кількість лідерів країн та монархів з Європи за останні десятиліття – близько 500 людей.

Хто був присутній на похороні Єлизавети II

  • президент США Джозеф Байден та його дружина Джилл Байден;
  • дружина президента України Олена Зеленська;
  • президент Туреччини Реджеп Ердоган;
  • президент Франції Емманюель Макрон;
  • президент Гани Нана Акуфо-Аддо та перша леді Ребекка Акуфо-Аддо;
  • президент Габону Алі Бонго Ондімба;
  • прем'єр-міністри Австралії, Канади, Нової Зеландії, Ірландії, Фіджі;
  • посол Гондурасу Іван Ромеро-Мартінес;
  • міністр управління та парламентських справ Гаяни Гейл Тейшейра;
  • президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн;
  • король Іспанії Філіп VI з дружиною Летицією;
  • король Бельгії Філіп І з королевою Матильдою;
  • король Швеції Карл XVI Густав і королева Сільвія;
  • король Нідерландів Віллем-Олександр з дружиною Максимою;
  • король Норвегії Гаральд V з дружиною Сонею;
  • королева Данії Маргрете II та багато інших.

Джо та Джилл Байдени прибули на похорон королевиДжо та Джилл Байдени прибули на похорон королеви / Фото Sky News

До слова, до переліку запрошених гостей не потрапили дев'ять країн із диктаторськими режимами: Росія, Білорусь, Сирія, Ірак, Іран, Північна Корея, М'янма, Нікарагуа та Венесуела. Тоді ж до Вестмінстерського залу прибули й всі члени королівської родини.

Король Чарльз IIIЧлени королівської сім'ї у похоронному процесі / Фото Sky News

Члени королівської сім'ї у похоронному процесі Члени королівської сім'ї у похоронному процесі / Фото Sky News

На початку похоронної процесії до британського народу та гостей звернулась тодішня прем'єр-міністрка країни Ліз Трасс.

Сам Чарльз III поклав на вінок труни маленьку рукописну записку. "В любові та відданій пам'яті. Чарльз" – пише на особистому листі до матері від люблячого сина.

Записка від Чарльза ІІІЗаписка від Чарльза ІІІ / Фото Sky News

Після завершення служби, хор абатства та гості вперше виконали змінений національний гімн "Боже, бережи короля". Потім гріб королеви перенесли на катафалк, щоб перевезти у Віндзорський замок.

Маршрут пролягав через Парламентську площу, Торговий центр, Сади королеви й аж до Віндзорського замку. Гвардія, оркестр та члени королівської сім'ї, включаючи короля, йшли за труною.

Коли домовина з тілом Її Величності проїжджала повз Букінгемський палац, на прощання до неї вийшов увесь персонал палацу, схиливши голову.

О 18:00 тіло королеви привезли до Віндзорського замку. Цей замок є особливим для усієї королівської сім'ї. Там безперервно жили 40 монархів протягом майже 1000 років. Щодо Єлизавети II, то там вона зростала у підлітковому віці, коли тривала війна, а в час пандемії коронавірусу Її Величність перебувала там на ізоляції, як у тимчасовій резиденції.

Урочиста служба чину похорону відбулась у каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку за участі архієпископа Кентерберійського, старшого єпископа англіканської церкви. Свого часу там одружились принц Гаррі та Меган Маркл, а також там поховали чоловіка королеви Філіпа у квітні 2021 року.

Після служби король Чарльз III забрав корону, сферу та скіпетр, які належали Єлизаветі II. Труну Її Величності опустили у Королівський склеп під звук волинки, який щоранку чула королева під час сніданку.

Тоді члени королівської родини сім'ями покинули каплицю Святого Георгія.

Цікаві деталі про похорон Єлизавети II

  • Труну королеви зробили зі звичайного дуба ще за тридцять років до її смерті. Середину домовини оббили свинцем, щоб зберегти останки після її поховання у склепі. Такий матеріал не пропускає вологу, роблячи труну повітронепроникною.
  • Королівські джерела вважають, що квіти на вінок, який був зверху труни, підбирав сам Чарльз III – серед них рожеві троянди, жоржини, гортензія, розмарин та інша улюблена зелень королеви. Також там були гілочки мирта, мирт – символ щасливого шлюбу. Ця зелень була й у весільному букеті Єлизавети II. Вінок виготовили екологічним способом – з англійського моху та гілок дуба.
  • Після того, як королеву поховали у сімейній каплиці короля Георга VI у Віндзорі, тіло її чоловіка Філіпа також перевезли до меморіальної каплиці, щоб подружжя знову було разом.
Источник материала
loader
loader