Ізраїль запропонував нову угоду про перемир’я у Газі з можливістю евакуації лідера ХАМАСу
Ізраїль запропонував нову угоду про перемир’я у Газі з можливістю евакуації лідера ХАМАСу

Ізраїль запропонував нову угоду про перемир’я у Газі з можливістю евакуації лідера ХАМАСу

Ізраїль запропонував нову угоду про перемир’я з ХАМАС, яка передбачає одночасне звільнення всіх заручників, припинення бойових дій в секторі Гази, а також безпечну евакуацію з анклаву для лідера бойовиків Ях'ї Сінвара і його соратників.

Про це повідомляє Times of Israel, передає Укрінформ.

Запропонований план передбачає звільнення палестинських в'язнів, ув'язнених в Ізраїлі, демілітаризацію сектора і створення нової системи управління Газою, йдеться в повідомленні, поширеному громадською телерадіокомпанією Kan. Більше подробиць не наводиться.

Згідно з повідомленням, урядовий уповноважений у справах заручників Гал Хірш повідомив сім'ям заручників, що ізраїльська пропозиція була представлена минулого тижня чиновниками з Білого дому і Державного департаменту. Ця пропозиція була запропонована як «план Б».

The Jerusalem Post пише, що нова пропозиція передбачає, що всі ізраїльські заручники, живі і мертві, будуть негайно повернуті Ізраїлю. В обмін на це Ізраїль погоджується вивести свої війська з Гази, а посередники створять багатонаціональні сили для нагляду за виконанням угоди.

Лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар і провідні терористи отримають можливість виїхати з Гази до третьої країни, як і звільнені терористи, які будуть відправлені до третіх країн, і їм не дозволять повернутися до Сектору Гази або на Західний берег річки Йордан.

Високопоставлений єгипетський чиновник, який розмовляв з американцями, сказав виданню, що Сінвар наполягає, щоб Ізраїль зобов'язався не переслідувати його після угоди.

Як повідомляв Укрінформ, Ізраїль через посередників – Катар, Єгипет і США– уже кілька місяців намагається укласти перемир’я з ХАМАСом, яке передбачає звільнення заручників.

Сторони не можуть дійти компромісу щодо кількості палестинських вʼязнів, яких звільнять в обмін на ізраїльських заручників; контролю за кордоном між Газою та Єгиптом і вільного пересування палестинців територією Гази.

12 вересня стало відомо, що представники Ізраїлю і ХАМАСу готові виконати угоду про припинення вогню в секторі Гази, запропоновану президентом США Джо Байденом у травні.

Фото: IDF

Теги по теме
Израиль
Источник материала
loader
loader