МЗС обурене планами кінофестивалю у Цюриху показати фільм «Росіяни на війні»
МЗС обурене планами кінофестивалю у Цюриху показати фільм «Росіяни на війні»

МЗС обурене планами кінофестивалю у Цюриху показати фільм «Росіяни на війні»

В офіційній програмі Цюрихського кінофестивалю, який пройде 3–10 жовтня, фільму наразі немає.

Міністерство закордонних справ України висловило обурення через плани Цюрихського кінофестивалю включити до програми документальний фільм «Росіяни на війні». Про це МЗС повідомило в X.

«Ми обурені тим, що @zurichfilmfest розглядає можливість показу фільму «Росіяни на війні».

Ми рішуче засуджуємо будь-які спроби дати Росії культурну арену, на якій можна відбілити її воєнні злочини, в той час як російські війська продовжують чинити звірства проти українців», — написали у міністерстві.

МЗС додало, що його дипломатична команда «системно та послідовно відстоюватиме ізоляцію агресора в культурній та інших сферах».

Відзначимо, наразі в офіційній програмі Цюрихського кінофестивалю, який пройде 3–10 жовтня, фільму «Росіяни на війні» немає.

Також у вересні цей фільм показали на Міжнародному кінофестивалі у Торонто (TIFF). Із закликами вимогою скасувати показ стрічки до організаторів кінофестивалю зверталося Генеральне консульство України в Торонто, група народних депутатів України. Засудила показ фільму віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд.

TIFF спершу скасував покази фільму через нібито «серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки». Проте за кілька днів відновив покази фільму. Організатори вважають, що стрічку Анастасії Трофімової не можна вважати російською пропагандою, оскільки це канадсько-французька копродукція, яка фінансувалася канадськими агентствами.

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. Він дістав фінансування від державного Канадського медіафонду в розмірі 340 тис. доларів. Конгрес українців Канади (UCC) закликав канадський уряд розслідувати, чому пропагандистський фільм «Росіяни на війні» зняли на гроші платників податків Канади.

Канадський медіафонд (CMF) пояснив «Детектору медіа», за якою процедурою виділив кошти на фільм «Росіяни на війні». У Фонді пояснили, що фільм обрав за спеціальною програмою мовник TVO, акредитований канадським медіарегулятором. Згодом, під тиском української громади й дипломатів, канадська компанія TVO відмовилася від подальшої підтримки фільму.

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі: «“Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають”. Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивалі».

На фото: кадр з фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
МИД Украины Швейцария
Источник материала
loader
loader