П’ять проєктів Суспільного здобули перемогу на Міжнародному телефестивалі «Серце Європи»
П’ять проєктів Суспільного здобули перемогу на Міжнародному телефестивалі «Серце Європи»

П’ять проєктів Суспільного здобули перемогу на Міжнародному телефестивалі «Серце Європи»

18 вересня у Варшаві журі IV Міжнародного телефестивалю «Серце Європи» оголосило переможців, п'ять з чотирнадцяти нагород отримала команда Суспільного.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, нагороди отримали проєкти «Artилерія», «Мій Крим», «Таким мене зробила війна», «Черга на прощання» та «Колайдер».

Проєкт «Artилерія» переміг у категорії «Цифровий та розважальний контент». Нагороду отримали авторка Юлія Ткачук та редакторка проєкту Анна Погребна.

Документальні проєкти Суспільного мовлення отримали два призові місця. Перше місце в категорії «Короткометражний документальний фільм» посіла стрічка «Мій Крим», де на прикладі історій представників трьох корінних народів України — киримли, кримчаків та караїмів — проілюстровано факти вкраденої росіянами в різні роки мультикультурності як частини української ідентичності. Друге місце в цій же категорії здобув проєкт «Таким мене зробила війна», що розповідає про  військового ромського походження Арсена Медику, який після жахіть війни намагається повернутись до мирного життя.

Над цими проєктами працювали команди департаменту з питань розмаїття, інклюзії та рівних можливостей Суспільного. За словами керівниці департаменту, продюсерки фільмів «Таким мене зробила війна» та «Мій Крим» Анастасії Гудими, важливим є те, що журі не лише зрозуміло, а й високо оцінило ті теми, які порушені у проєктах.

 «Ми прагнемо показувати різноманітні історії, адже люди можуть стикатися з декількома формами дискримінації одночасно: за ознаками статі, етнічного походження, релігії, інвалідності чи сексуальної орієнтації. Інтерсекційність дозволяє нам не лише відобразити багатогранність людського досвіду, але й підсилює голоси тих, хто часто залишається поза увагою», — розповіла Анастасія Гудима.

Авторка та режисерка фільмів «Таким мене зробила війна» та «Мій Крим» Олена Кривенко також наголошує на важливості того, що голоси героїв були почуті європейським журі.

 «Перед створенням фільмів я ніколи не ставлю собі задачу отримати нагороду та визнання, але звичайно мені приємно, що дві наші документалки отримали позитивні відгуки і європейське журі їх так високо оцінило. Для мене це свідчення того, що ми не поверхово розкрили тему та історії героїв, і їхні голоси почули», — зазначила Олена Кривенко.

Друге місце в категорії «Документальний фільм» посіла стрічка команди розслідувачів Суспільного «Черга на прощання».

Спеціальну нагороду в категорії дитячого і підліткового контенту здобув проєкт Суспільного «Колайдер». Нагороду отримувала Юлія Дичук, керівниця дитячого та підліткового мовлення Суспільного.

На цьогорічному телефестивалі «Серце Європи»  були представлені 30 проєктів у шести категоріях. Загалом ще 7 проєктів Суспільного мовлення брали участь у конкурсі. Крім України свої проєкти на фестиваль подали також суспільні мовники Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Грузії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Хорватії, Сербії, Румунії та Болгарії.

У  2022 році фільм-розслідування Суспільного «Буча 22» став переможцем другого Міжнародного телевізійного фестивалю «Серце Європи» в категорії «Документалістика». Також у категорії «Цифровий контент» переміг телемарафон «Save Ukraine — #StopWar».

Фото: Суспільне

Читайте також
Документальний фільм Суспільного «Капелани. Віра на війні» здобув перемогу на телефестивалі «Серце Європи»
Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
loader
loader