Підозри отримали учасники злочинної організації, які заволоділи коштами аграріїв майже на ₴30 млн
Підозри отримали учасники злочинної організації, які заволоділи коштами аграріїв майже на ₴30 млн

Підозри отримали учасники злочинної організації, які заволоділи коштами аграріїв майже на ₴30 млн

Підозри отримали учасники злочинної організації, які заволоділи коштами аграріїв майже на ₴30 млн - Фото 1

Представляючись керівниками різних комерційних структур, ділки пропонували до продажу зернові та олійні культури. До пастки шахраїв потрапили аграрні компанії з Хмельницької та Черкаської областей. Учасникам злочинної організації може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Викрили шахрайську «схему» та встановили її учасників оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області Нацполіції спільно з колегами-правоохоронцями. За даними правоохоронців, організував діяльність злочинної організації 53-річний житель Дніпра. Залучив до її функціонування знайомих та службовців одного з міжрегіональних управлінь податкової служби.

Представляючись керівниками різних комерційних структур, ділки пропонували до продажу зернові та олійні культури. Компанії надсилали на заздалегідь створений фігурантами банківський рахунок кошти, але товар так і не отримували.

Отримані гроші знімалися готівкою та перераховувались на інший рахунок, який також був відкритий за підробленими документами. Надалі кошти розподілялись між усіма учасниками залежно від ролей та участі. Деякі зі зловмисників легалізували кошти шляхом придбання елітних авто.

В ході слідства правоохоронці встановили причетність фігурантів до заволодіння коштами агрокомпаній з Хмельницької та Черкаської областей на суму майже 30 млн грн.

Поліцейські, співробітники ДБР та Офісу Генерального прокурора затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу 5 учасників злочинної організації шахраїв. Загалом 12 фігурантів отримали підозри. Дев’ятьом інкримінують вчинення злочинів, передбачених:

•⁠ ⁠ч. 4 ст. 190 (шахрайство);

•⁠ ⁠ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);

•⁠ ⁠ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

•⁠ ⁠ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Дії трьох працівників податкової служби кваліфіковані ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що інша справа щодо заволодіння коштами аграріїв на 100 млн грн за аналогічною схемою стосовно організатора та кількох учасників цієї злочинної організації розглядається в суді.

За скоєне підозрюваним може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

Tweet
Источник материала
loader
loader