Росіяни продовжують мілітаризувати дітей з окупованої частини Запорізької області, - Дмитро Лубінець
Росіяни продовжують мілітаризувати дітей з окупованої частини Запорізької області, - Дмитро Лубінець

Росіяни продовжують мілітаризувати дітей з окупованої частини Запорізької області, - Дмитро Лубінець

Російські «наставники» навчають українських школярів поводитися з автоматом, відпрацьовують з ними стрільбу з різних положень, змушують носити уніформу і крокувати під російським триколором.

Українські школярі з тимчасово окупованої частини Запорізької області пройшли черговий військовий вишкіл від російських окупантів, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму телеграм каналі.

Він наголосив, що така мілітаризація є порушенням прав дитини.

Моніторинг окупаційних пабліків показав, що російські «наставники» навчали дітей поводитися з автоматом та відпрацьовували з ними стрільбу з різних положень, повідомив Лубінець.

Також окупанти змушують українських дітей носити уніформу і крокувати під російським триколором.

«Окупанти спочатку завербували їх до вступу в мілітаризовані "патріотичні" рухи на кшталт "Юнармії", кадетських класів, щоб з часом насадити їм нову реальність: ненавидіти все українське і воювати за вороже російське.

Українські діти стають інструментом у великій грі РФ, де дитинство вже не має значення», – зауважив омбудсмен.

Він нагадав, що мілітаризація є серйозним порушенням прав дитини.

«Закликаю міжнародну спільноту до більш активних дій та належних правових наслідків для РФ! Зло має бути покаране!», – написав Уповноважений з прав людини.

У серпні в дитячих садках на тимчасово окупованих територіях українського Півдня загарбники провели ряд мілітаристських заходів з метою «романтизації війни», повідомляє Центр національного спротиву.  Дітей перевдягали у форму солдатів Червоної армії, зокрема «поранених», і влаштовували вистави боїв.

З 1 вересня в школах на тимчасово окупованих територіях запровадили предмет «Основи безпеки та захист Батьківщини». В рамках цього предмета дітей навчатимуть тактичної медицини та військової підготовки, зокрема роботи з БПЛА, гранатами та автоматом.

Також ми повідомляли, що росіяни створюють на тимчасово окупованих територіях так звані «кадетські класи», де школярів навчають посиленої військової підготовки, змушують носити військову форму, нав’язують їм російські наративи. Як зазначила голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Марія Суляліна, «дітей із першого класу готують воювати проти їхньої власної держави, вчать сприймати РФ своєю країною».

Велику роль у нав'язуванні проросійських настроїв відіграють російські молодіжні «військово-патріотичні рухи», як-от «Юнармия» та «Движение первых». За даними Марії Суляліної, до першого належать мінімум 38,5 тис. дітей, до другого — мінімум 62 тис. 

Крім того, окупанти в тимчасово захоплених регіонах планують ставити підлітків на військовий облік.

Про те, як влада Росії популяризує мілітаризм серед дітей та виховує готовність до війни і смерті в будь-якому віці, «Детектор медіа» розповідав у статті «“Діти-герої”», або Як російська пропаганда змалку вчить помирати “за Родіну”».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Дети оккупация Школа
Источник материала
loader
loader