Skoda Fabia святкує ювілей: у чому секрет успіху маленького авто
Skoda Fabia святкує ювілей: у чому секрет успіху маленького авто

Skoda Fabia святкує ювілей: у чому секрет успіху маленького авто

Протягом останніх 25 років Skoda Fabia відігравала незамінну роль в історії чеського бренду та сегменту малих автомобілів.

  TELEGRAM-канал ПІДПИШИСЬ

Перше покоління дебютувало 14 вересня 1999 року в автосалоні у Франкфурті, швидко завоювавши покупців своїми передовими технологіями. Наступні три покоління будували на цьому фундаменті. На сьогодні продано майже п’ять мільйонів одиниць цієї моделі. Крім того, Fabia залишила значний слід і в автоспорті, вийшовши на сцену у 2003 році з Skoda Fabia WRC, яку нинішня Fabia RS Rally2 продовжує зі значним успіхом.

Skoda Fabia WRC

Сучасне четверте покоління Fabia продовжує користуватися високим міжнародним попитом завдяки своїм перевагам, таким як місткість, маневровість і відмінне співвідношення ціни та якості.

Skoda Fabia першого покоління (1999 – 2008)

Серед головних прем’єр 58-го Франкфуртського автосалону стала Skoda Fabia. Вона дебютувала як п’ятидверний хетчбек довжиною 3960 мм і позиціонувалась як наступник Skoda Felicia. Менш ніж через рік після запуску з’явилася версія універсал, а у 2001 році – седан. Дизайн першого покоління Fabia був створений командою з близько двадцяти дизайнерів на чолі з тодішнім керівником дизайну Skoda Дірком ван Бракелем. Перше покоління Fabia було побудовано на передовій платформі для невеликих автомобілів PQ24 і пропонувало широкий вибір силових агрегатів. У березні 2003 року дебютував спортивний варіант RS з потужним турбодизельним двигуном 1.9 TDI потужністю 96 кВт, що поєднує в собі динамічні характеристики та економію палива.

Skoda Fabia
Skoda Fabia нового покоління

Skoda Fabia другого покоління (2007 – 2014)

У березні 2007 року у Женевському автосалоні відбулася прем’єра Skoda Fabia другого покоління. Заснована на тій же платформі, що й перше покоління, нова модель стала трохи довшою (+22 мм) і вищою (+47 мм). У вересні того ж року була представлена версія універсала. У 2009 році до модельного ряду додалися варіант Scout і версія RS з бензиновим двигуном 1.4 TSI з турбонаддувом (132 кВт). Це покоління Fabia вперше показало популярну версію Monte Carlo.

Skoda Fabia третього покоління (2014 – 2022)

Skoda Fabia третього покоління була представлена ​​у Паризькому автосалоні в жовтні 2014 року. Технологічно переваги вона отримала від сучасної платформи PQ26, тоді як дизайн набув чіткіших і динамічніших ліній, що сприяло зміні пропорцій; автомобіль став на 90 мм ширше і на 30 мм нижче свого попередника. Також були суттєво вдосконалені функції безпеки та комфорту. Skoda Fabia вперше оснастили технологією Front Assist, адаптивним круїз-контролем і системою контролю втоми водія. А оновлення 2018 року ще більше розширили характеристики моделі, представивши світлодіодні фари та систему моніторингу сліпих зон.

Skoda Fabia

Skoda Fabia четвертого покоління (2021 – по сьогодні)

Останнє покоління Skoda Fabia було представлено навесні 2021 року як п’ятидверний хетчбек, побудований на платформі MQB A0. Її дизайн є роботою команди під керівництвом Олівера Стефані. Довжина четвертого покоління перевищує 4,1 метра, а об’єм багажника збільшився до 380 літрів, що на 50 літрів більше, ніж у попереднього покоління. Автомобіль оснащений найсучаснішими функціями, такими як Travel Assist 2.0, Automatic Parking, Lane Assist, Traffic Sign Recognition, Side Assist для зміни смуги руху та Front Assist з прогнозованим захистом пішоходів і велосипедистів.

Skoda Fabia

Skoda Fabia в Україні

У серпні 2002 року з конвеєра заводу Єврокар, що знаходиться у селі Соломоново Закарпатської області, зійшла перша Skoda Fabia. Відтоді в Україні було продано більш ніж 44 тисячі авто цієї моделі.

Источник материала
loader
loader