США прискорять виробництво ракет завдяки технології 3D-друку
США прискорять виробництво ракет завдяки технології 3D-друку

США прискорять виробництво ракет завдяки технології 3D-друку

США говорять про перспективи виснаження запасів критично важливих боєприпасів, таких як Javelin і Stinger, і збільшення попиту на керовані реактивні снаряди (GMLRS), які потрібні для підтримки України. Тож Штатам терміново потрібно рішення для прискорення виробництва твердопаливних ракетних двигунів. І воно, схоже, знайдене.

ВМС США уклали угоду з американською приватною компанією Ursa Major з метою вдосконалення процесу виробництва твердопаливних ракетних двигунів у межах технології Lynx. Обидві сторони інвестують по $12,5 млн у розширення можливостей компанії з виробництва ракетних двигунів.

Lynx – це новий підхід до проєктування і виробництва твердопаливних ракетних двигунів, завдяки якому компанія хоче розв’язати проблему дефіциту твердопаливних ракетних двигунів. Цей підхід використовує 3D-друк. Тоді як традиційні постачальники покладаються на виробничі лінії, які важко переобладнати та дорого масштабувати, Ursa Major спробувала новий підхід з адитивними машинами та гнучкими, адаптованими виробничими одиницями. Гнучкість, до речі, поширюється і на паливо.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень, на поповнення запасів Javelin і Stinger буде потрібно від 5 до 18 років, якщо країна і надалі покладатиметься на повільні та застарілі технології виробництва. Це занадто повільний темп, якщо врахувати, що США забезпечують союзників та мають стримувати супротивників на кшталт Китаю.

В Ursa Major говорять, що Lynx відновлюватиме запаси завдяки простішим та швидшим у виробництві твердопаливним двигунам з вищими очікуваними характеристиками. Одна адитивна машина Lynx може друкувати понад 1650 корпусів для двигунів на рік. Цей підхід застосовується до двигунів діаметром від 2″ до 22,5″. У цей діапазон входять двигуни для найпоширеніших ракетних систем, як-от Stinger, GMLRS і навіть систем протиповітряної оборони.

Проєкт Ursa Major передбачає, що ракета зможе нести більше палива, хоча конструкція двигуна залишиться такою ж самою. Тож ця система зможе перевершити застарілі системи двигунів. Крім того, конструкція двигуна призначена для використання поширених видів пального. Такий підхід може розв’язати проблеми ланцюга постачання, які часто пов’язані з розробкою спеціального палива для двигунів з різним призначенням, та сприятиме розширенню співпраці з іншими галузевими партнерами.

Ursa Major скоротила складні та трудомісткі виробничі процеси, що дозволило зменшити кількість деталей, а також спростити та скоротити процес складання.

Источник материала
loader
loader