Температура Тихого океану ніколи не була такою високою за останні 650 років
Температура Тихого океану ніколи не була такою високою за останні 650 років

Температура Тихого океану ніколи не була такою високою за останні 650 років

Це вражаюче відкриття, виявлене під час дослідження коралів, зроблено міжнародною командою експертів із кліматології, що ще раз доводить серйозні наслідки підвищення температури. Насправді дослідження команди вказує на те, що 2022 рік був найспекотнішим роком у цих регіонах з 1370 року. Ці висновки було виявлено в результаті дослідження величезної колонії Diploastrea heliopora, гігантського виду коралів, знайденого на Фіджі.

Коралові рифи в умовах підвищення температури поверхні моря

Окрім захоплюючої дух краси та різноманітних екосистем, коралові рифи служать глибокими архівами минулих кліматичних та екологічних змін.  Зокрема, зміни в хімічному складі цих довгоживучих масивних коралів надають безцінні дані, які відстежують століття кліматичних змін у тропіках, формуючи розповідь про людський досвід кліматичних коливань.

Відомим ученим, який вніс внесок у це дослідження, є професор Деніс Шольц, керівник дослідницької групи ізотопно-геохімічної палеокліматології/спелеотеми в Інституті наук про Землю Університету Йоганна Гутенберга Майнца (JGU).

Коралові колонії та температура моря 

Говорячи про цінність, команда придбала 2-метрове ядро ​​(6,5 футів) із вищезгаданої гігантської колонії коралів. Враховуючи, що корал щорічно зростає лише на 3-6 міліметрів (0,12-0,24 дюйма), це не маленький подвиг.

Потім експерти проаналізували хімічний склад скелета ядра, зробивши висновки щодо коливань температури протягом 627 років. Ці дані були додатково збагачені 26 роками інструментальних вимірювань температури води.

Ви коли-небудь чули про Ель-Ніньо — південне коливання? Це одне з основних явищ, що впливає на глобальний клімат, впливає на діяльність людини та природні екосистеми в усьому світі.  Південно-західний регіон Тихого океану відіграє значну роль у модуляції цього самого коливання.

Датчики побутової температури

У нас є термометри та інші прилади для вимірювання температури. Але природа забезпечила дослідників живими датчиками температури у вигляді коралів. Ці підводні чудеса записують хімічний склад навколишнього океану у своїх скелетах день у день. Одним із конкретних аспектів цього запису є співвідношення скелетного стронцію та кальцію. Коли це співвідношення падає, це вказує на вищі температури.

За словами професора Деніса Шольца, керівника дослідницької групи ізотопно-геохімічної палеокліматології/спелеотеми в Інституті наук про Землю JGU, поточне співвідношення стронцію/кальцію в коралі Фіджійського архіпелагу означає найвищу температуру поверхні моря за останні 653 роки.

«Ми використовували уран-торієвий метод датування, щоб визначити вік кожного відкладеного шару. Таким чином, ми змогли самостійно перевірити та остаточно підтвердити ідентифікацію підрахунку окремих річних шарів. Це дозволило встановити точне й абсолютне датування корала», — пояснив Шольц.

Дивлячись у минуле, щоб передбачити майбутнє

Ці знахідки не просто малюють картину нашого минулого, але й дають змогу зазирнути в наше майбутнє.  Враховуючи поточне моделювання кліматичних моделей, дослідники прогнозують більш часті напади посух і сильних опадів у різних районах Тихого океану протягом 21 століття.  І якщо не вжити заходів для протидії цим наслідкам, результати можуть бути катастрофічними як для екосистем вразливих тихоокеанських островів, так і для їхніх мешканців.

Наслідки для морського біорізноманіття

Багате морське життя в південно-західній частині Тихого океану знаходиться під загрозою через підвищення температури морів. Коралові рифи, які схожі на підводні тропічні ліси, є домом для близько 25% усіх видів океану. 

Висока температура води може призвести до відбілювання коралів, що завдає шкоди цим чудовим екосистемам і зменшує різноманітність життя, яке в них підтримується.  Це не тільки впливає на самі корали, але й порушує природний баланс між видами та загрожує здоров’ю рибальства, від якого острівні громади покладаються для отримання їжі та доходу.

Об’єднання заради спільної мети

Це тривожне дослідження є результатом глобальної співпраці на трьох континентах.  Залучені університети та організації включають Університет Національної Автономії Мексики (UNAM), Університет Автономії Нижньої Каліфорнії, Університет Лестера, Університет Нового Південного Уельсу (UNSW), Університет Монаша, Університет Бордо, Центр Гельмгольца Хереона та Йоганнеса Університет Гутенберга Майнц.

Як ви відреагуєте на ці приголомшливі відкриття про підвищення температури поверхні моря? Давайте переосмислимо наш підхід до екологічної відповідальності. Дослідження опубліковано в журналі  Science Advances.

Источник материала
loader
loader