Для знесення пам’ятника Пушкіну в Одесі необхідна відповідь від ЮНЕСКО - міськрада
Для знесення пам’ятника Пушкіну в Одесі необхідна відповідь від ЮНЕСКО - міськрада

Для знесення пам’ятника Пушкіну в Одесі необхідна відповідь від ЮНЕСКО - міськрада

Для того, щоб демонтувати пам’ятник Олександру Пушкіну на Думській площі в Одесі міськрада має отримати відповідь від ЮНЕСКО, адже монумент знаходиться в охоронній зоні.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга.

Ліптуга пояснив, що монумент знаходиться в охоронній зоні ЮНЕСКО, тобто будь-яка дія в цій зоні має узгоджуватися з організацією.

«Закон про деколонізацію (Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» - ред.) має ряд винятків, зокрема, зони об'єктів всесвітньої культурної спадщини є винятками. Тобто вся наша зона 618 Га підпадає під це. На будь-яку дію там, від зміни планування кварталу до простої заміни труб, потрібна відповідь від ЮНЕСКО», - сказав Ліптуга.

Зараз, каже посадовець, міськрада звернулася з листами до Мінкульту, МЗС та комунікувала з ЮНЕСКО з приводу того, що робити далі з пам'ятниками в охоронній зоні.

«Але ЮНЕСКО тут теж дуже обережна та забюрократизована організація, тому швидко від них відповіді ми не отримаємо. Це дуже довга процедура. Ми пишемо в Мінкульт, вони пишуть в виконавчу компанію ЮНЕСКО в МЗС, МЗС відправляє це в Париж, і таким самим ланцюгом відповідь повертається до нас»,- сказав Іван Ліптуга.

Нагадаємо, в інтерв’ю Укрінформу голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що Кабінет міністрів виключив із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення монументи російським і радянським діячам, зокрема, встановлені в Одесі пам'ятник Пушкіну на Приморському бульварі та Воронцову на Соборній площі. Це означає, що пам’ятник не під охороною ЮНЕСКО. 

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі перейменують 84 топоніми. Також нові назви отримає низка топонімів в Одеській області.

Теги по теме
Одесса
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader