Джемілєв про заяву Сікорського щодо Криму: Передати під контроль ООН доцільно було б саму Росію
Джемілєв про заяву Сікорського щодо Криму: Передати під контроль ООН доцільно було б саму Росію

Джемілєв про заяву Сікорського щодо Криму: Передати під контроль ООН доцільно було б саму Росію

Передати під контроль ООН на кілька років доцільно було б саму Росію, тому що без введення зовнішнього правління ця країна, швидше за все, ніколи не стане цивілізованою та демократичною.

На цьому наголосив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв у коментарі журналістам у відповідь на пропозицію очільника Міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, передає Укрінформ із посиланням на Фейсбук Джемілєва.

"Передати під контроль ООН на кілька років доцільно було б саму Росію, бо без введення зовнішнього правління хоча б на кілька років, ця країна, швидше за все, ніколи не стане цивілізованою та демократичною", - сказав він.

Джемілєв зазначив, що особисто знайомий із Сікорським, і немає сумнівів у тому, що він друг України.

"Доводи Радослава Сікорського про те, що Криммає для Росії якесь символічне значення, і на цій підставі не повертати окупований Крим Україні викликають подив", - зауважив він.

Лідер кримськотатарського народу наголосив, що відповідно до норм міжнародного права недопустима зміна кордонів між країнами за допомогою збройної окупації та проведення окупантом так званих референдумів на захоплених територіях. "Ці норми вимагають безумовного виведення своїх військ із зайнятих територій, а також відповідальність за агресію та компенсацію за завдану шкоду тій країні, яка зазнала нападу", - додав він.

Джемілєв нагадав, що Росія ввела до своєї конституції як території Росії ще кілька регіонів України, а також збиралася за три дні захопити Київ:. "Ці території теж, мабуть, для Путіна мали якесь символічне чи інше дуже важливе значення, оскільки для їхнього захоплення вирішив пожертвувати сотнями тисяч життів своїх громадян та величезними матеріальними ресурсами".

Тому завдання світової спільноти, за його словами, полягає зовсім не в тому, щоб з'ясовувати, яку цінність для загарбника мають вкрадені і окуповані ним території, а в тому, щоб докласти всі зусилля для якнайшвидшого повернення вкраденого та притягнення злочинця до міжнародної кримінальної відповідальності. Це в інтересах як країни, яка зазнала нападу, так і всієї світової спільноти, переконаний лідер кримськотатарського народу.

Цілком неприйнятною вважає Джемілєв і пропозицію провести в Криму референдум про його майбутній статус під егідою ООН.

Він зазначив, що референдуми в тій чи іншій країні можуть проводитися тільки тією країною, яка володіє цією територією на законних підставах, а ООН чи інші міжнародні організації можуть лише надсилати своїх спостерігачів для дотримання прозорості та справедливості під час їх проведення.

"Дуже сподіваюся, що пан Сікорський перегляне свою позицію щодо Криму"- додав він.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив під час дискусії на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві, що Крим відіграє вирішальну роль у можливих мирних переговорах між Україною та Росією. Тому одним із варіантів розв'язання питання щодо півострова може стати передача його під мандат ООН для підготовки «чесного референдуму».

Раніше Укрінформ повідомляв, що в МЗС України заявили: "Крим - це Україна, і територіальна цілісність нашої держави ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів".

Теги по теме
война Крым Оккупация Крыма
Источник материала
loader
loader