Ексміністр пояснив, як зупинка російського газового транзиту відіб’ється на пересічних українцях
Ексміністр пояснив, як зупинка російського газового транзиту відіб’ється на пересічних українцях

Ексміністр пояснив, як зупинка російського газового транзиту відіб’ється на пересічних українцях

Якщо транзит російського газу через газотранспортну систему України припиниться, то недостача коштів, викликана цією зупинкою, буде закладена у платіжки українців. Таку думку висловив ексміністр з питань ЖКГ, перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко («Батьківщина»), зазначається у матеріалі «Главкома» «Слідкуйте за руками. Російський газ перетворюється на азербайджанський…».

Кучеренко зауважує: нинішня газова схема дозволяє дотувати не тільки російських споживачів, а й українських.

На думку ексміністра, українців плавно підводять до того, що за паперами в Україну буде заходити якийсь інший газ, «чистий», а за фактом він буде все той же «смердючий «газпромівський».

Подібна підміна вже практикувалася, нагадує Кучеренко. «Колишні очільники «Нафтогазу» Коболев з Вітренком робили те ж саме – дуже великі обсяги газу пропускали через Словаччину і юридично це був європейський газ, а насправді фізично – російський», – пояснив ексміністр з питань ЖКГ.

Як раніше повідомлялося, Німеччина відмежувалася від питання транзиту газу між РФ і Україною.

Як раніше писав «Главком», план із заміни російського газу, який Україна транспортує до Європи, на газ з Азербайджану, несе в собі ризики. Експерти побоюються, що це стане лише прикриттям для експорту газу з Росії, попереджає Financial Times. Газ буде йти через Росію і Україну, а Баку зможе постачати лише невелику частину з тієї кількості. Михайло Гончар, президент Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI», заявив, що угода ризикує «перетворитися на схему прихованого експорту російського газу під виглядом азербайджанського на європейський ринок».

Источник материала
loader
loader