Франція модифікує ЗРК SAMP/T для збиття гіперзвукових та аеробалістичних ракет
Франція модифікує ЗРК SAMP/T для збиття гіперзвукових та аеробалістичних ракет

Франція модифікує ЗРК SAMP/T для збиття гіперзвукових та аеробалістичних ракет

Франція 2026 року розгорне виробництво модифікованих зенітно-ракетних комплексів SAMP/T NG, які зможуть збивати, зокрема, гіперзвукові та аеробалістичні ракети, повідомляє видання Opex360.

Як повідомляють журналісти, передбачалося, що випуск цих комплексів стартує не раніше 2027 року, влада Франції вирішила прискорити процес.

Очікується, що до 2030 року французька армія отримає вісім таких комплексів, а до 2034 року — ще чотири ЗРК.

За словами інженерів, SAMP/T NG має зберегти всі сильні сторони свого попередника — ЗРК SAMP/T, який позитивно зарекомендував себе під час відбиття Силами оборони України повітряних атак країни-агресора РФ.

При цьому модифікований комплекс має показати не тільки здатність збивати високошвидкісні цілі на значних дистанціях, а й уміння вести бойову роботу в умовах активної роботи засобів радіоелектронної боротьби та кібератак противника.

Наразі відомо, що SAMP/T NG базуватиметься на перспективній протиракеті Aster 30 Block 1NT, яку розробляють із 2015 року, а для виявлення цілей у ньому буде встановлено радіолокаційну станцію Ground Fire 300, повідомляють журналісти.

Очікується, що модифікований комплекс зможе збивати повітряні цілі на відстані до 150 кілометрів, а виявляти цілі - на відстані до 350 кілометрів. Перші вогневі випробування SAMP/T NG мають відбутися в жовтні 2026 року.

Керівник Міноборони Франції Себастьєн Лекорню під час нещодавньої конференції з протиповітряної та протиракетної оборони Європи в Римі підтвердив замовлення на вісім систем SAMP/T NG для потреб ААЕ (Повітряно-космічні сили Франції — ред.). І уточнив — очікується, що такі ЗРК надійдуть на озброєння з 2026 року.

Источник материала
loader
loader