Пекін назвав продаж американської зброї Тайваню порушенням принципу одного Китаю
Пекін назвав продаж американської зброї Тайваню порушенням принципу одного Китаю

Пекін назвав продаж американської зброї Тайваню порушенням принципу одного Китаю

Оборонне відомство Китаю назвало продажі Сполученими Штатами зброї Тайваню серйозним порушенням американською стороною принципу одного Китаю.

Про це заявив речник Міноборони КНР Чжан Сяоган, коментуючи повідомлення Держдепартаменту США про схвалення продажу Тайваню запчастин для бойових літаків, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Продажі американської зброї китайському регіону Тайвань серйозно порушують принцип одного Китаю. Ми виступаємо проти цього і висловили Сполученим Штатам рішучий протест», - сказав Чжан.

Він традиційно звинуватив адміністрацію острова в ескалації напруженості в Тайванській протоці та створенні «загроз безпеці й добробуту тайванських співвітчизників».

«Тайванське питання є першою червоною лінією в китайсько-американських відносинах, яку не можна перетинати. Ми закликаємо Сполучені Штати виконувати своє зобов’язання не підтримувати незалежність Тайваню та припинити його озброювати», - зазначив речник оборонного відомства.

Він додав, що армія Китаю продовжуватиме посилювати військову підготовку і вживатиме рішучих заходів для перешкоджання будь-якій «сепаратистській змові щодо незалежності Тайваню».

Хоча демократично керований Тайвань ніколи не входив до складу КНР, Китай вважає острів своєю бунтівною провінцією і погрожує застосувати війська для встановлення контролю над ним. Китайські військові щодня надсилають до Тайваню бойові літаки і кораблі для демонстрації сили й залякування тайванців, аби змусити їх погодитись на встановлення на острові комуністичної влади Пекіна.

Сполучені Штати, як і переважна більшість країн світу, дотримуються політики одного Китаю і не мають офіційних відносин із Тайванем, однак підтримують зв’язки з островом і постачають йому системи озброєння для стримування агресивних намірів КНР.

Як повідомляв Укрінформ, Китай у відповідь на рішення уряду Сполучених Штатів передати Тайваню чергову партію озброєння запровадив обмежувальні заходи проти дев’яти американських компаній.

Фото: Getty Images

Теги по теме
США Китай Самолет
Источник материала
loader