У Білорусі звільнили журналіста Андрія Толчіна за президентським помилуванням
У Білорусі звільнили журналіста Андрія Толчіна за президентським помилуванням

У Білорусі звільнили журналіста Андрія Толчіна за президентським помилуванням

Білоруського журналіста Андрія Толчіна було звільнено 17 вересня після відбуття року з 2,5 років тюремного ув'язнення за звинуваченням у «схваленні екстремістської діяльності». Його звільнення стало частиною чергової хвилі помилувань, підписаних президентом Олександром Лукашенком.

17 вересня білоруського журналіста Андрія Толчіна звільнили після того, як він відбув рік із 2,5-річного терміну ув'язнення. Його ім'я внесли до списку на президентське помилування, яке підписав Олександр Лукашенко.

Про це повідомив Комітет із захисту журналістів (СPJ).

Толчін став одним із 37 помилуваних політичних в'язнів, багато з яких були засуджені за звинуваченням в «екстремізмі». У списку також значилися люди з інвалідністю та хронічними захворюваннями.

Андрій Толчин був оператором на фрилансі, а також одним із журналістів, які активно висвітлювали протести проти режиму Лукашенка у 2020 році. За свою роботу він неодноразово піддавався арештам і штрафам. У вересні 2023 року Толчіна заарештували, а в березні 2024 року засудили до 2,5 років ув'язнення за звинуваченням у «схваленні екстремістської діяльності» та наклепі на президента.

Толчин мав поганий стан здоров'я ще під час перебування в СІЗО. Він страждав від серйозних болів у ногах та високого кров'яного тиску.

Комітет із захисту журналістів привітав звільнення Толчіна, але закликав до звільнення всіх журналістів, які перебувають за ґратами за свою професійну діяльність. Гульноза Саїд, координаторка програми СPJ у Європі та Центральній Азії, заявила: «Хоч ми і вітаємо звільнення Андрія Толчіна, він не мав бути ув'язнений взагалі. Білорусь залишається країною, яка найбільше ув'язнює журналістів у Європі, і однією з найнебезпечніших для незалежної журналістики».

Звільнення Толчіна стало частиною третьої хвилі помилувань політичних в'язнів, яку Лукашенко провів протягом останніх кількох місяців. У серпні 2023 року було звільнено журналістів Дмитра Лукшу та Ксенію Луцкіну. Проте, станом на грудень 2023 року, у Білорусі залишається ув'язненими щонайменше 28 журналістів, що ставить країну на третє місце у світі за кількістю ув'язнених журналістів.

Фото: СPJ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Беларусь
Источник материала
loader