Членам Корпусу вартових Ісламської революції заборонили використовувати всі пристрої звʼязку, — Reuters
Членам Корпусу вартових Ісламської революції заборонили використовувати всі пристрої звʼязку, — Reuters

Членам Корпусу вартових Ісламської революції заборонили використовувати всі пристрої звʼязку, — Reuters

Наразі КВІР перевіряє всі пристрої, а також досліджує підірвані пейджери й рації з Лівану.

Членам Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) заборонили використовувати всі пристрої звʼязку після того, як в учасників ліванського угруповання «Хезболла» вибухнули тисячі пейджерів і рацій. Про це Reuters повідомили високопоставлені представники безпеки Ірану.

Зараз КВІР перевіряє всі пристрої, а не лише комунікаційне обладнання. Більшість з них зроблені в Ірані або імпортовані з Китаю та Росії. Тегеран також досліджує підірвані пейджери й рації з Лівану.

Наразі немає подробиць того, як спілкуються сили КВІР. Представник служби безпеки Ірану зазначив, що там поки що використовують наскрізне шифрування в системах обміну повідомленнями. 

Оскільки Іран стурбований проникненням ізраїльських агентів, зараз також триває розслідування щодо членів КВІР середнього та високого рангу.

«Це включає перевірку їхніх банківських рахунків як в Ірані, так і за кордоном, а також історію подорожей їхніх сімей», — сказав представник служби безпеки.

Корпус вартових Ісламської революції налічує 190 тисяч військовослужбовців та має власні сухопутні сили, флот і повітряні сили, які контролюють стратегічне озброєння Ірану. КВІР допомагає «Хезболлі» в Лівані, ХАМАСу в секторі Гази, єменським хуситам та ополченцям в Іраку.

Нагадаємо, 17 вересня сотні членів ліванського угруповання «Хезболла», підтримуваного Іраном, постраждали від вибуху пейджерів і телефонів, які вони використовували для звʼязку. Пристрої детонували в кишенях людей, залишаючи їх без рук та інших частин тіла. Загинули щонайменше 12 людей, серед них і члени «Хезболли». Відомо про понад 2700 поранених. 

Ліванські медіа звинуватили Ізраїль у зламі телефонів членів угруповання «Хезболла». 

Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що ізраїльська спецслужба «Моссад» заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання «Хезболла» за кілька місяців до вибухів.

За даними співрозмовників агентства, 3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями «залишилася непоміченою» «Хезболлою».

Голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив серію вибухів пейджерів у Лівані 17 вересня, через які постраждали тисячі людей. Він назвав ситуацію «надзвичайно тривожною» та закликав усі зацікавлені сторони «запобігти повномасштабній війні».

18 вересня у Лівані сталася друга серія вибухів пристроїв зв’язку у членів парамілітарної організації «Хезболла». За даними Reuters, вибухнули портативні радіоприймачі, які «Хезболла» закупила п'ять місяців тому, приблизно в той же час, що й пейджери, які вибухнули напередодні. Відомо про 14 загиблих та 450 поранених.

Глава ООН з прав людини Фолькер Тюрк під час екстреного засідання Ради Безпеки ООН 20 вересня заявив, що використання звичайних засобів комунікації як зброї є новою формою війни. Націлювання на жителів Лівану через пейджери, радіостанції та інші електронні пристрої без їхнього відома є порушенням міжнародного права в галузі прав людини.

Фото: Morteza Nikoubazl/NurPhotо
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Израиль Взрыв Иран
Источник материала
loader
loader