Україна проти Росії: У Гаазі розпочалися слухання по суті справи про порушення Морської конвенції
Україна проти Росії: У Гаазі розпочалися слухання по суті справи про порушення Морської конвенції

Україна проти Росії: У Гаазі розпочалися слухання по суті справи про порушення Морської конвенції

У будівлі Палацу миру в нідерландській Гаазі о 10:00, за місцевим часом, розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, під час слухань розглядатимуть суть справи, питання юрисдикції та прийнятності, що залишилися.

Першою у суді слово матиме Україна. Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич представляє Україну.

Україна проти Росії: У Гаазі розпочалися слухання по суті справи про порушення Морської конвенції - Фото 1

Російська сторона присутня у залі суду. РФ виступатиме сьогодні другою. Слово матиме представник РФ Геннадій Кузьмін.

Публічними є вступні та заключні заяви сторін. Журналістам дозволили на початку слухань зробити фото та відео. Потім журналістів перемістили до пресцентру, де проходить пряма трансляція відкритих частин слухань.

У Гаазі розпочалися слухання по суті справи про порушення Росією Морської конвенції ООН / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, слухання по суті за позовом України проти Російської Федерації проходитимуть з 23 вересня по 5 жовтня 2024 року в залі Постійної палати третейського суду, що у Палаці миру, Гаага, Нідерланди.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФщодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і прагне підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці шляхом застосування арбітражної процедури.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Источник материала
loader
loader