Закон щодо заборони російської церкви в Україні набув чинності
Закон щодо заборони російської церкви в Україні набув чинності

Закон щодо заборони російської церкви в Україні набув чинності

Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, набув чинності.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані з картки документа на сайті Верховної Ради.

У картці вказано, що народні депутати ухвалили закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» 20 серпня 2024 року, 24 серпня цей документ опублікувало офіційне видання парламенту — газета «Голос України», і через 30 днів з дня публікації він набрав чинності.

Закон передбачає, що уряд протягом трьох місяців із дня його оприлюднення має вжити заходів щодо повернення державного майна з користування іноземної релігійної організації, діяльність якої в Україні заборонено, та релігійних організацій, діяльність яких не допускається, а також протягом шести місяців здійснити заходи з повернення держмайна з користування юридичних осіб, власником, учасником яких є іноземна релігійна організація, діяльність якої заборонено в країні.

Як повідомлялося, законом «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» регламентується, що на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, які знаходяться в державі, яка визнана такою, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, а також яка прямо або опосередковано (в тому числі через публічні виступи керівників або інших органів управління) підтримують збройну агресію проти України.

Передбачається, що діяльність релігійних організацій, афілійованих з іноземною релігійною організацією, діяльність якої в Україні заборонена, має бути припинена.

Відносини, зв’язки, комунікації релігійних організацій, у тому числі релігійних громад, інших юридичних осіб з іноземними релігійними організаціями, діяльність яких в Україні заборонена, не допускаються. Встановлюється, що релігійна організація, яка діє в Україні, не може мати керівний центр (управління) в Російській Федерації.

Теги по теме
Закон УПЦ МП
Источник материала
loader
loader