Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень
Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень

Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень

Сьогодні перед багатьма вітчизняними автоперевізниками постає актуальне завдання: підвищити прибутковість власного бізнесу та визначити шляхи його подальшого розвитку. Не дивно, що найважливішою складовою успіху тут є оптимізація експлуатаційних витрат конкретного автопарку. За статистикою до 40% від суми останніх становлять витрати на пальне. Як їх зменшити? Для цього слід звернутися до Linqo – провідної компанії на ринку систем управління автопарків. Вона пропонує такий передовий продукт як “Екодрайвінг” (Eco-Drive). Це комплексне рішення, яке поєднує технології моніторингу та аналітики з інноваційними методами навчання водіїв.

Спеціальне обладнання, встановлене безпосередньо на автомобілі, а також програмне забезпечення дозволяють оперативно, в режимі онлайн отримати дані про найважливіші параметри, що впливають на споживання пального. Їх може бути до 90, й вони поділяються на шість основних груп. Це рейтинг швидкості транспортного засобу, рейтинг двигуна, рейтинг гальмування, рейтинг прискорення, рейтинг холостого ходу та рейтинг круїз-контролю.

Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень - Фото 1

Унікальність “Екодрайвінгу” в тому, що він допомагає детально проаналізувати кожен з параметрів. Наприклад, причина підвищеної витрати пального – перевищення швидкості (з усвідомленим натисканням на педаль газу, а не просто рух зі схилу). А також частоту використання моторного гальма та руху накатом, так само як і застосування круїз-контролю саме там, де це дійсно необхідно для економії пального. Внаслідок система нараховує бали (від 0 до 100) для кожної із шести груп та загальної оцінки, відображаючи рівень майстерності того чи іншого водія.

Грамотне водіння дозволяє не лише знизити витрату пального, а й зменшити витрати на технічне обслуговування, подовжуючи ресурс шин, гальмівних колодок, двигуна та трансмісії. Воно позитивно позначається й на безпеці дорожнього руху, зводячи до мінімуму ризики потрапляння в ДТП і пов’язаних з ними непередбачених простоїв.

Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень - Фото 2

Терміни впровадження рішень “Екодрайвінгу” від компанії Linqo залежать від ряду факторів. Це розмір та стан конкретного автопарку, наявність необхідного обладнання та програмного забезпечення, а також готовність водіїв до майбутніх змін. У середньому ці терміни становлять від кількох тижнів до кількох місяців. Що ж до перших реальних результатів, то їх можна отримати вже за лічені тижні після впровадження. Важливо, що Eco-Drive може використовуватися для вантажівок різних марок – і це дозволяє без проблем запровадити його на підприємствах із найрізноманітнішим автопарком.

Як Eco-Drive дозволяє підвищити ефективність вантажоперевезень - Фото 3

А тепер торкнемося такого важливого аспекту як мотивація водіїв. Багато хто з них має свій, вироблений роками стиль водіння, а тому впровадження будь-якого нововведення вони можуть зустріти не завжди однозначно. Для розв’язання цієї проблеми компанія Linqo пропонує низку шляхів.

Почнемо із грошового заохочення. Так, премії для більшої їх ефективності можна давати за результатами місячних чи квартальних періодів під час імпровізованих змагань. Тоді водії особливо намагатимуться досягти кращої паливної економічності та безпечнішого водіння. Це також має покращити робочий клімат у колективі, підвищити відповідальність та пунктуальність співробітників.

Працівник зможе сам проаналізувати свої недоліки. І тут дуже важливо допомогти йому виправити їх. По-перше, для цього можна проводити навчальні онлайн-семінари, відеоуроки або забезпечувати доступ до відповідної літератури. По-друге, водієві можна надати можливість самому пропонувати ті чи інші рекомендації, які, на його думку, мають підвищити ефективність вантажоперевезень, зокрема зменшити витрати пального.

Водії мають розуміти, що від оптимізації роботи кожного з них залежить успішність бізнесу всього підприємства. І за прикладами не треба далеко ходити. Так, вантажівки такого великого перевізника як сargoGo Logistics щомісяця загально проїжджають до 5 млн км, і тому скорочення споживання пального лише на 2 л/100 км на одній машині дозволяє заощадити за цей час до 100 000 л. Не слід забувати, що передові рішення моніторингу та управління автопарком від Linqo покращують також екологічний аспект вантажоперевезень. Адже що менше витрачається палива, то менше й шкідливих речовин потрапляє до атмосфери.

Источник материала
loader
loader