Leopard, T-72 і Abrams: три ключових танкових програми осені 2024
Leopard, T-72 і Abrams: три ключових танкових програми осені 2024

Leopard, T-72 і Abrams: три ключових танкових програми осені 2024

На осінь 2024 року активні одразу кілька програм із постачання в Україну танків.

Це і відносно нові “Лео-2А4”, які модернізуються у двох гілках у співпраці з Іспанією, Нідерландами та Данією, на потужностях Німеччини – орієнтовно до 40 машин, як було обіцяно влітку 2024.

Додатково вони отримують блоки динамічного захисту “Контакт-1”, сітки від дронів та комплекси РЕБ вже в Україні, щоб відповідати поточним загрозам.

Це відмінні танки, яких зі зрозумілих причин не може бути багато — переважно тому, що нових А8 поки виробляють по 12-20 машин у рік, хоч і з тенденцією до росту виробництва.

Також активна данська ініціатива зі скуповування Т-72 на ринках Східної Європи, Азії та Африки (умовно марокканський Б), а потім модернізація їх на потужностях чеської “Екскалібур армії”.

Там цифрова радіостанція, новий, потужніший двигун, тепловізор — такий, робочий кінь, у поточній ситуації, коли надлишку бронетанкової техніки на ринках немає. У будь-якому випадку, це хороша машина, здатна протистояти наймасовішим російським танкам.

Тим більше, що ми продовжуємо отримувати і третє покоління ПТРК, і “Тоу-2” з підривом у верхній півсфері, і британські Brimstone – танкам не обов’язково воювати з танками.

Триває передача Leopard 1A5DK — за програмою від Данії, Німеччини та Нідерландів, їх відвантажили вже 70-80 штук. Це дозволило переозброїти 5 ОТБР, резервну бригаду першої черги, яка до війни існувала лише на папері і як кадрована частина.

Тепер у ній два батальйони “Лео-1”, котрі оснащують динамічним захистом “Контакт-1” та “Ніж”, щоб збільшити виживання проти протитанкової зброї. Свого часу німці займалися динамічною бронею для перших “Лео”, вимога була тримати снаряди та ПТРК “Мілан”, але в серію вона не пішла, так що ми тут знову шукаємо рішення наосліп.

Складні металеві каркаси, дозволяють натягувати над танками антидронові сітки, в яких можуть застрягати ФПВ і маскування, яке дозволить “ламати силует” машині, змінювати її теплові сигнатури, щоб у перспективі збивати з пантелику безпілотники керовані ШІ.

Тепловізор, лазерний далекомір і система керування вогнем EMES-18, від “Лео-2” роблять цей танк непростим суперником, а броня, коли ми вже повернулися в точку, де вона неважлива, так само пробивалася усім що було у 70-80 роки.

Наразі заговорили про австралійську ініціативу, передати “Абрамси” попередньої модифікації — M1A1SA. Ці 59 австралійських машин зараз змінюються на M1A2SEP v3, які закупили у кількості 75 штук. Австралія готується до можливого конфлікту в Тихоокеанському регіоні, прокачує сухопутні війська, купує артилерію та балістичні ракети, сучасні танки.

 У свою чергу через модернізацію та цифровізацію вежі в США можна відправити надлишок в Україну — щоб вони були сумісні з попередньою партією. Звісно тилові служби залишаються ахіллесовою п’ятою “Абрамсів” — мотористи та електронщики під нього не навчаються як гарячі пиріжки.  

Але можна поповнити наявний батальйон, який зазнав втрат і сформувати новий. Втрати на сьогодні безповоротно 6 машин, 5 ремонтопридатні та 3 потрапили до рук супротивника, внаслідок боїв за Бердичі. 

Незважаючи на історії про “виявився неефективним” і “було виведено” він багато місяців у боях, а “Абрамси” роблять свою основну роботу — втрати екіпажів мінімальні.

 Загалом, незважаючи на те, що танки “ховають” уже кілька десятиліть — спочатку тандемними ПТРК, потім зарядами, ПТУР із гелікоптерів, а тепер дронами, вони залишаються серйозною силою на полі бою. 

Такого співвідношення маневровості, швидкості реакції, вогневої потужності та здатності отримати масу вхідної шкоди важко чимось замінити на нинішньому етапі розвитку технологій.

Ось ці красиві картинки війни майбутнього, де дрон “Вампір” несе на місію робота-собаку тьмяніють перед сотнями кілометрами активного фронту, який потрібно контролювати ногами піхоти, мережею спостережних пунктів і опорними пунктами. 

І допомогу, незважаючи на погоду, ніч, РЕБ і вогонь, що турбує, надійно і швидко поки можуть надати піхоті тільки танки.

 Це означає, що вони нам потрібні, і це добре розуміють партнери. 

Источник материала
loader