П'ять лауреаток Нобелівської премії миру відвідають Україну
П'ять лауреаток Нобелівської премії миру відвідають Україну

П'ять лауреаток Нобелівської премії миру відвідають Україну

Поїздка охоплюватиме візити до постраждалих регіонів, де лауреатки зможуть зустрітися з місцевими жителями, оцінити гуманітарну ситуацію та підтримати українських активістів і громадянське суспільство

Лауреатки Нобелівської премії миру Лейма Гбові, Ширін Ебаді, Тавакуль Карман, Джоді Вільямс і Марія Ресса планують відвідати Україну, щоб особисто побачити наслідки російської агресії та висловити підтримку українському народу.

Про це повідомляє Центр громадянських свобод.

Минулого тижня у Вашингтоні відбулася стратегічна сесія ініціативи лауреаток Нобелівської премії миру, яка зосереджувалася на глобальних питаннях, включно із ситуацією в Україні. До зустрічі долучилася і голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Після сесії Матвійчук повідомила про плани щодо спільної поїздки в Україну, зазначивши: «Мої колежанки приїдуть до Києва і ми з командою повозимо їх по регіонах. Аби вони на свої очі могли побачити як брутальність російської агресії, так і силу українських людей, які чинять їй спротив».

Поїздка охоплюватиме візити до постраждалих регіонів, де лауреатки зможуть зустрітися з місцевими жителями, оцінити гуманітарну ситуацію та підтримати українських активістів і громадянське суспільство.

Лейма Гбові — ліберійська правозахисниця, яка очолила мирний рух жінок, які об'єдналися для ненасильницького протесту, що сприяв мирним переговорам і поваленню диктатури Чарльза Тейлора, пише Вікіпедія.  У 2011 році Гбові отримала Нобелівську премію миру разом із президенткою Ліберії Еллен Джонсон-Сірліф і правозахисницею Таваккуль Карман.

Ширін Ебаді — іранська правозахисниця, юристка і перша жінка-суддя в Ірані. У 2003 році Ебаді стала першою іранкою, яка отримала Нобелівську премію миру за її зусилля в підтримці демократії та прав людини. Внаслідок переслідувань з боку іранського уряду змушена була  виїхати з країни.

Тавакуль Карман — єменська журналістка, правозахисниця та політична активістка, яка відіграла важливу роль у боротьбі за права жінок і демократію в Ємені. Карман стала співлауреаткою Нобелівської премії миру у 2011 році разом із Леймою Гбові та Еллен Джонсон-Сірліф.

Джоді Вільямс — американська активістка і правозахисниця, що очолила Міжнародну кампанію за заборону протипіхотних мін, завдяки якій у 1997 році підписали Оттавську конвенцію, що забороняє використання, виробництво і розповсюдження цих мін.  Вільямс отримала Нобелівську премію миру в 1997 році.

Марія Ресса — філіппінська журналістка, медіаменеджерка та правозахисниця, співзасновниця та головна редакторка новинного порталу Rappler. У 2021 році Ресса стала лауреаткою Нобелівської премії миру за зусилля у захисті свободи преси та боротьбі з дезінформацією.

  • Читайте також: Заклик Нобелівських лауреатів «просто перестать стрєлять» ставить на один рівень жертву і агресора

Фото: Центр громадянських свобод

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Украина российская агрессия
Источник материала
loader
loader