NASA фінансує місію Starfish з огляду космічного сміття
NASA фінансує місію Starfish з огляду космічного сміття

NASA фінансує місію Starfish з огляду космічного сміття

NASA уклало контракт на 15 мільйонів доларів із компанією Starfish Space на фінансування розробки місії з огляду сміття, оскільки агентство вивчає майбутнє більшого проекту обслуговування супутників.

25 вересня NASA оголосило про укладення контракту Phase 3 Small Business Innovation Research (SBIR) із компанією Starfish Space із Сіетла на завершення розробки місії під назвою Small Spacecraft Propulsion and Inspection Capability (SSPICY), запуск якої запланований на кінець 2026 року.

SSPICY використовуватиме космічний корабель компанії Otter, розміром приблизно з кухонну піч, щоб підійти та оглянути кілька неіснуючих космічних кораблів, що належать США, на низькій навколоземній орбіті за допомогою електричної тяги. Транспортний засіб Otter наближатиметься на кілька сотень метрів до кожного космічного корабля, спостерігаючи за його станом перед тим, як перейти до наступного об’єкта.

«Місія SSPICY розроблена для вдосконалення технологій, необхідних для комерційних можливостей США для обслуговування супутників і логістики або утилізації», — сказав Бо Наас, старший технічний керівник відділу космічного обслуговування, виробництва та складання в Управлінні місії космічних технологій NASA в агентстві. заява.

У Starfish Space заявили, що мають список потенційних об’єктів, які відвідає місія SSPICY, але не розголошують їх. Космічний апарат наближатиметься лише до тих об’єктів, власники яких дали дозвіл на перевірку.

«Співпраця з NASA в цій місії дозволить нам розширити межі супутникового обслуговування», — сказав у заяві Тревор Беннетт, співзасновник Starfish Space. «Покращуючи перевірку та аналіз супутників на орбіті, ми допомагаємо перевести галузь від одноразової моделі космічного корабля до моделі, де космічні апарати можна обслуговувати, обслуговувати та навіть автономно збирати в космосі».

Компанії з обслуговування супутників у США закликають НАСА фінансувати такі місії. Вони зазначають, що подібні місії за підтримки агентств в Європі та Японії знаходяться в стадії розробки або експлуатації. Прикладом є місія ADRAS-J компанії Astroscale, яка зараз перевіряє недіючий верхній ступінь H-2A на низькій навколоземній орбіті як попередник місії з видалення сміття за підтримки японського космічного агентства JAXA.

«Я вважаю, що нам потрібно зробити такий стрибок, щоб сказати, де ми можемо робити ставки з промисловістю, щоб продемонструвати технології, які зроблять космічну стійкість завдяки обслуговуванню на орбіті реальністю», — сказав Дейв Хеберт, старший віце-президент. в Astroscale US, під час панельної дискусії на Конференції космічної логістики 26 вересня.

Майбутнє ОСАМ-1

На цей час SSPICY є єдиною фінансованою NASA демонстрацією польотів технологій обслуговування супутників, які розробляються, сказав Наас під час іншої сесії конференції, окрім проекту обслуговування, складання та виробництва на орбіті 1 (OSAM-1).

Однак NASA планує скасувати OSAM-1, посилаючись на перевитрати коштів і затримки графіків. 5 вересня агентство оголосило, що підтвердило рішення про скасування, оголошене на початку цього року після перегляду запропонованого плану, який намагався переглянути місію, щоб забезпечити запуск у 2026 році.

Однак доля OSAM-1 може залежати від Конгресу, який може вирішити продовжити фінансування місії у своєму останньому фінансовому році 2025 року. 19 вересня дев’ять членів делегації Конгресу штату Меріленд оголосили, що вони надіслали листа до NASA з проханням отримати докладнішу інформацію про рішення агентства скасувати OSAM-1, який очолює Центр космічних польотів імені Годдарда в цьому штаті.

«Зараз ми спостерігаємо комерційний бум космічних запусків, і надзвичайно важливо, щоб NASA взяло на себе пріоритет контролю над зростанням орбітального сміття, особливо в той час, коли приватні актори можуть не відчувати стимулу це робити», — написали учасники в лист, у якому просили надати копії плану агентства щодо запуску OSAM-1 у 2026 році та інші подробиці про рішення агентства скасувати місію.

Наразі роботи над ОСАМ-1 продовжуються. «Проект триває до тих пір, поки Конгрес не прийме рішення про скасування», — сказала на конференції Джилл МакГуайр, заступник директора відділу проектів досліджень і космічних послуг Годдарда. «Більшість із них завершена», планується встановити роботизовану руку наступного тижня після завершення термовакуумних випробувань.

Коли NASA оголосило, що залишає в силі своє рішення скасувати OSAM-1, воно опублікувало запит на інформацію (RFI) із пошуком концепцій «альтернативних випадків використання» космічного корабля. Відповіді на RFI повинні бути надані NASA 30 вересня.

Макгуайр сказав, що команда агентства перегляне відповіді та надасть звіт керівництву агентства. «Як тільки керівництво NASA отримає ці дані, вони приймуть рішення щодо того, як рухатися далі», — сказала вона. «Це все, що ми знаємо на цей час».

Источник материала
loader